2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

A WHO szakértői csoportja a hétvégén megkezdi a munkáját Kínában

MTI

2020. február 14., péntek 19:05

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértői csoportja a hétvégén megkezdi a vizsgálatát Kínában, amelynek során főként a COVID-19 koronavírus terjedési módjának és a járvány súlyosságának meghatározására terveznek összpontosítani - közölte a szervezet főigazgatója pénteken.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arról számolt be, hogy a tizenkét nemzetközi és tizenkét kínai szakemberből álló csapat több részletet szeretne megtudni arról, hogy pontosan hogyan, mikor és hol fertőződött meg az ebben eddig érintett több mint 1700 egészségügyi dolgozó.

"Arra számítunk, hogy a hétvége folyamán a csoport minden tagja megérkezik" - mondta.

"A közös misszió célja, hogy gyors tájékoztatást nyújtsunk a válaszintézkedések következő lépéseiről és a felkészülésről Kínában és világszerte" - hangsúlyozta.

A főigazgató hozzátette, hogy különös figyelmet fognak fordítani a kórokozó terjedési módjának megértésére, valamint a járvány súlyosságának megállapítására és a jelenlegi válaszlépések hatásának felderítésére.

A kínai hatóságok pénteken 5090 új esetet jelentettek, köztük több mint 120 halálos áldozatot. Ezzel 63 851-re nőtt a fertőzöttek és 1380-ra a halottak száma. Az egészségügyi dolgozók körében eddig 1716 fertőzöttet regisztráltak.

A WHO szerint nem kell lemondani az olimpiát a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány ellenére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs ok a tokiói nyári olimpia lemondására, törlésére - közölte pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

A WHO olyan javaslatot sem tett, hogy más helyszínt keressenek a seregszemlének - mondta John Coates, a NOB koordinációs bizottságának vezetője. Nincs szükség vésztervre - áll a WHO ajánlásában.

A NOB a közelmúltban néhány kvalifikációs versenyt elhalasztott vagy lemondott, például a Nancsingba tervezett női futballselejtezőt Sydneybe helyezték át, női kézilabdában pedig Kína helyett Kazahsztán szerepel majd márciusban Győrben, a magyarok csoportjában.

Az olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik Tokióban.

A koronavírustól leginkább sújtott Kínában a fertőzöttek száma péntekre 63 ezer fölé emelkedett, a halálos áldozatok száma elérte az 1380-at.

 

MTI