2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

A visegrádi négyek továbbra is ellenállnak

Hír TV

2017. december 15., péntek 17:13, frissítve: péntek 18:41

A brexitről igen, a kötelező kvótákról nem született megegyezés az uniós csúcson Brüsszelben. Az állam- és kormányfők még fél év haladékot adtak maguknak arra, hogy közös nevezőre jussanak a menekültügyi reformról. Az Európai Tanács elnöke szerint ez igen nehéz munka lesz. A visegrádi országok, Magyarországgal az élen, továbbra is ellenállnak, a többi tagállam azonban a szolidaritást hangsúlyozza, amelynek része a menekültek átvétele a nehéz helyzetbe került frontországokból.

Abban egyetértettek az uniós vezetők, hogy folytatódhatnak Nagy-Britannia kilépési tárgyalásai, a menekültpolitikáról viszont továbbra sincs közös álláspont – a magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel vezetés, vagyis a visegrádi négyek továbbra is szembemennek a tagállamok nagy részével. Az új cseh miniszterelnök sem rejtette véka alá véleményét. „A kvóta nem megoldás az illegális migrációra, ezt a problémát úgy kell megoldanunk, hogy felvesszük a harcot az embercsempész maffiával, amely eurómilliárdokat zsebel be és elégedetlen embereket hoz Európába egy jobb jövő ígéretével” – emelte ki Andrej Babis.

A Zöldek európai parlamenti frakciója sem éri be azzal, hogy a visegrádi négyek inkább fizetnének, minthogy részt vegyenek a menekültek áthelyezésében. Szerintük azzal, hogy az olaszok líbiai műveleteit támogatják a V4-ek, csak az embertelen körülmények fenntartásához járulnak hozzá, ráadásul nemzetközi jogot sért, ha a védelemre jogosultakat megfosztják a menedékkérelem beadásának lehetőségétől.

„Azt gondolom, hogy ez nem elég, a visegrádi országok itt annyit tettek, hogy pénzt adtak a határok lezárására még Líbiában. Ahol rendkívül nagy szükség lenne az emberi jogok vizsgálatára, ezt a rendszert nem lenne szabad támogatni. Nem lehet így megoldani a menekültkérdést és elhárítani a felelősséget, hogy lezárod a határokat ott, ahol nemzetközi védelemre szoruló emberek vannak. A nemzetközi és az európai jog is azt mondja, hogy valamennyi uniós államnak segítenie kell azoknak, akiknek nemzetközi védelemre van szükségük. Nem lehet csöndben maradni ilyen helyzetben” – fogalmazott Ska Keller frakcióvezető.

Az Európai Tanács elnöke egyik tábor mellé sem állna, inkább szeretné megtalálni a közös nevezőt a kvótát támogató és elutasító tagállamok között. „Pozitív visszajelzéseket kaptam a konszenzusra való készségről. A kötelező kvóták ügye nagyon megosztó téma, bár a vita hevessége jelentősen csökkent. Már csak ezért is érdemes volt ezt a témát megbeszélni. Lehetséges-e kompromisszum? Ez nagyon nehéznek tűnik. De meg kell próbálnunk a legjobbat kihozni. Márciusban mérlegelni fogjuk az eddigi előrehaladást, aztán pedig a vezetők júniusban szeretnének döntéseket hozni” – nyilatkozta Donald Tusk.

Orbán Viktor Facebook-oldalán kézitusához hasonlította a brüsszeli uniós csúcs tárgyalásait – a sajtónak azonban ezúttal sem volt módja kérdezni a kormányfőt.

A Hír Televíziót Brüsszelből Arató László tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!