2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

A világjárvány legyőzése a történelem legnagyobb közegészségügyi erőfeszítése

MTI

2020. április 24., péntek 18:04

Az új típusú koronavírus-járvány legyőzése "a történelem legnagyobb közegészségügyi erőfeszítését igényli" - vélte pénteken az ENSZ-főtitkára.

António Guterres az Emmanuel Macron francia elnök, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Bill és Melinda Gates Alapítvány védnöksége alatt szervezett virtuális rendezvényen beszélt, amelyen a SARS-CoV-2 vírus elleni gyógyszerhez és védőoltáshoz való méltányos hozzájutáshoz való kezdeményezést ismertették.

"A világnak megbízható és hatékony védőoltásokat, kezeléseket és szűréseket kell kifejlesztenie, gyártania és gondoskodnia kell azok méltányos elosztásáról. Nem olyan vakcina vagy kezelés kell, amely csak egy országban, egy térségben vagy a világ egyik felében elérhető, hanem olyan, amely elérhető, megbízható, hatékony, amelyet könnyen be lehet adni, és világszerte rendelkezésre áll mindenki számára mindenhol" - mondta virtuális sajtótájékoztatóján António Guterres.

Fontos az egységes fellépés

Az ENSZ-főtitkár kiemelte, hogy fontos az országok vezetőinek, a magánszektornak, a civil szervezeteknek és más partnereknek az egységes fellépése a COVID-19 betegség jelentette veszéllyel szemben. A történelem legnagyobb közegészségügyi erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy a világot ebből kiemeljék. "Az életünkért harcolunk" - tette hozzá.

A "korszakalkotó együttműködésnek" nevezett kezdeményezés célja, hogy biztosítsa a védőoltások, kezelések és diagnosztikák kifejlesztését, előállítását és szállítását minden - nagy vagy kicsi, gazdag vagy szegény - ország számára.

A kezdeményezés elindításában Emmanuel Macron mellett Angela Merkel német kancellár is részt vesz - közölte a WHO.

Több mint száz oltóanyag van fejlesztés alatt

Jelenleg több mint száz, COVID-19 elleni oltóanyag van fejlesztés alatt, közülük hat már a klinikai tesztek stádiumában - közölte Seth Berkley, a fejlődő országok védőoltásokkal való ellátását összehangoló, állami és magán partnerekből álló Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) főigazgatója a bejelentés előtt tartott külön sajtótájékoztatóján.

Berkley szerint globális irányításra van szükség a megfelelő oltóanyag kiválasztásához és előnyben részesítéséhez, a "győztes" vakcina kiválasztása előtt fel kell futtatni a világméretű gyártási kapacitást is. Megjegyezte, hogy GAVI ebben együttműködik a Világbankkal is.

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy megismétlődjék, ami 2009-ben, a H1N1 (influenzavírus) elleni védőoltásnál történt, amikor nem volt elegendő szállítmány a fejlődő országok részére vagy amikor azok megkésve érkeztek" - szögezte le Seth Berkley

A másik fontos kérdés az, hogyan fog hatni a védőoltás a COVID-19 betegség által leginkább veszélyeztetett emberek, például a gyengébb immunrendszerrel rendelkező idősek esetében, elegendő lesz-e számukra egy adag, illetve többszörös dózis szükséges - jegyezte meg a főigazgató.

MTI