2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Egy döntő pillanat - Bern, Budapest 1954. 10:55

Külföld

A világ számos országa kiállt Ukrajna szuverenitása mellett

Dél-Korea, Japán, Ausztrália, Kanada, India, Törökország, Észtország, Lettország és Litvánia is az elsők között tiltakozott az ellen, hogy Oroszország úgy döntött: elismeri a délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaságot" és "Luhanszki Népköztársaságot".

  • A világ számos országa kiállt Ukrajna szuverenitása mellett

Mun Dzse In dél-koreai elnök kedden figyelmeztetett: tiszteletben kell tartani Ukrajna szuverenitását és területi egységét, és a konfliktus tárgyalásos rendezésére szólította fel a feleket. Bár közvetlenül nem bírálta Oroszországot, Mun Dzse In emlékeztetett: az Egyesült Államok és más nyugati országok a nemzetközi jog, valamint Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértéseként értékelték, hogy Oroszország békefenntartókat akar telepíteni a szakadár területekre. Jelezte: egy katonai összeütközés nem csak Európa, de az egész világ számára jelentős politikai és gazdasági következményekkel járna.

Kisida Fumio japán miniszterelnök hevesen bírálta Moszkvát Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megsértéséért, és aláhúzta, hogy országa komoly lépéseket - egyebek között szankciókat - fontolgat.

Oroszország "tevékenysége elfogadhatatlan, és határozottan elítéljük" - mondta. "Japán komoly aggodalommal követi a fejleményeket" - tette hozzá.

Nanaia Mahuta új-zélandi külügyminiszter azt emelte ki, hogy a nemzetközi jog nem ad alapot a szakadár területek elismeréséhez, és Oroszország ezzel még jobban aláássa Ukrajna szuverenitását. Megjegyezte: aggódnak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök lépésével az inváziót készíti elő. Egyúttal a helyzet békés rendezésére tett diplomáciai erőfeszítések fokozására szólított fel.

Scott Morrison ausztrál kormányfő szerint Oroszországnak feltétel nélkül ki kellene vonulnia az ukrán területekről, és fel kellene hagynia a szomszédos országok fenyegetésével.

Morrison elfogadhatatlannak és jogtalannak nevezte Moszkva lépéseit, amelyeket szerinte nem indokolt provokáció. Rámutatott: több ország kemény szankciókat készített elő Oroszország ellen.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter hozzátette: elítélik, hogy Moszkva úgynevezett békefenntartókat akar telepíteni a szakadár területekre, mert valójában nem békefenntartókról van szó.

Melanie Joly kanadai külügyminiszter leszögezte: országa "partnereivel és szövetségeseivel együtt határozott reakciót ad a nemzetközi jog durva semmibe vételére".

India ENSZ-nél akkreditált nagykövete mindenkit önmérsékletre szólított fel. Kiemelte: a feszültség csökkentése a legfontosabb, és Újdelhinek meggyőződése, hogy a kérdést csak diplomáciai párbeszéddel lehet megoldani.

Törökország - amely Ukrajnával és Oroszországgal is jó kapcsolatokat ápol - ugyancsak bírálta a szakadár területek elismerését. Az ankarai külügyminisztérium szerint Moszkva ezzel nemcsak a minszki egyezményt, hanem Ukrajna politikai egységét, szuverenitását és területi integritását is megsértette. Törökország a nemzetközi jog betartására kérte a szemben álló feleket.

A három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia is határozott hangon bírálta Moszkva lépését, és szankciókat követelt.

"Oroszország darabokra tépte a minszki megállapodásokat" - mondta Alar Karis észt államfő hétfő este Tallinnban. "Ez azt mutatja, hogy Moszkva célja nem a konfliktus megoldása, hanem annak elmélyítése" - fűzte hozzá.

A lett államvezetés közös nyilatkozatában felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a lehető legszigorúbb intézkedésekkel szabjon gátat az orosz agressziónak, és nyújtson segítséget Ukrajnának. A lett kormány a NATO keleti szárnyának megerősítését is követelte az orosz csapatok fehéroroszországi jelenléte miatt.

Gitanas Nauseda litván államfő a Twitteren azt írta: a szakadár területek elismerése a nemzetközi jog elfogadhatatlan megsértése.

A történtek "szürreálisnak tűnhetnek a demokratikus országok számára" - mondta Ingrida Simonyte litván kormányfő. "Ugyanakkor reagálásunk módja meghatározza, hogy a következő nemzedékek hogyan tekintenek majd ránk" - tette hozzá.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb magyarellenes kirohanás a román parlamentben

Újabb magyarellenes kirohanás a román parlamentben

Menj a magyar parlamentbe, ott beszélj ilyeneket! Túl sok jogot kaptál itt eddig is! Menj Magyarországra! – ordította teli torokból a hisztérikus kirohanásairól ismert Diana Sosoaca az RMDSZ képviselőjének.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!