2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

A világ legszigorúbb abortusztörvényének könnyítése a tét

Hír TV

2018. május 25., péntek 14:47, frissítve: péntek 15:30

Az abortusz könnyítését támogatók kis többsége várható a mai népszavazáson Írországban. A hagyományosan katolikus államban az állampolgárok a terhességmegszakítás liberalizálásáról döntenek. A referendumot a tavaly hatalomra került ír kormányfő ígérte meg a kampányban. Az ír alkotmány Európában a legszigorúbban szabályozza az abortuszt: csak akkor lehet magzatelhajtást végezni, ha az anya életét veszélyezteti a terhesség. Ellenkező esetben 14 év börtönbüntetés is kiszabható.

3 évvel az azonos neműek egybekelését lehetővé tevő népszavazás után, a 80 százalékban katolikus Írországban újabb megosztó kérdésben referendumon nyilvánítanak véleményt az emberek, mégpedig az abortusz könnyítéséről. Az 1983-ban elfogadott alkotmány Európában a legszigorúbban szabályozza a kérdést: csak akkor engedélyezi a művi terhesség megszakítást, ha az az anya élete veszélyben van. Még nemi erőszak vagy a magzat genetikai rendellenessége esetén sem engedélyezhető az abortusz. A tavaly hatalomra került ír kormányfő a kampányban ígérte meg, hogy népszavazást rendeznek a kérdésben.

„Ez a döntés egy generáció számára egyszer adódik. Tényleg arra bátorítanék mindenkit, hogy menjen el szavazni, különösen azokat, akik igennel szavaznak. Ez lehetőség arra, hogy megváltoztassuk az országunkat. Írország vasárnap, ha az igenek nyernek, attól még ugyanaz az ország lesz, mint ma, de egy kicsit könyörületesebb lesz, elismeri a problémák létezését, amelyekkel a nőknek szembesülniük kell” – mondta Leo Varadkar, ír kormányfő.

Az érvényben lévő törvény miatt akár 15 éves börtönbüntetéssel sújtható az a nő, aki az abortusz mellett dönt. Emiatt 1980 óta 170 ezer nő utazott külföldre a beavatkozásért. A dublini kormány tervei szerint ha az igenek győznek, törvényjavaslatot terjesztenek be, amely az abortuszt a terhesség 12 hetéig feltétel nélkül, 24 hetéig pedig egészségügyi okokból engedélyezi.

Most sok külföldön élő ír a népszavazásra utazik haza. „A 8. kiegészítés visszavonására szavazok. Szerintem minden nőnek biztosítani kell az önrendelkezést a saját teste felett, és a nőknek nem szabad úgy érezniük, hogy el kell utazniuk, hogy alapvető emberi jogukat gyakorolják” – véli Megan Wall.

A legalizálást ellenzők a várható intézkedések miatt buzdítanak az elutasításra. „Ez a javaslat, amelyet a kormány beterjesztett, túl messzire megy. Nehéz eseteket, tragikus helyzeteket használ fel az abortusz legalizálására, egészséges anyák a terhesség első 12. hetében egészséges baba esetében is kérhetik az abortuszt. Írországnak meg kell őriznie a kultúráját és maradjon olyan ország, amely elismeri minden magzat jogát az élethez” – mondta Abigail Malone, életpárti aktivista.

Az egyik szavazó szerint az idősek mozgósítása dönti el érdemben a kérdést. „Határozottan 50/50 százalék. Ha az az idősek elmennek szavazni, akkor a nemek nyernek. Ilyen egyszerű. Ez nagyon vallásos ország” – véli Hugh O'Kane.

Az utóbbi években a katolikus egyház népszerűségét megtépázták a sorozatos botrányok, azért az abortusz ellen a kampányban nem emeltek szót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!