2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

A török elnök továbbra sem gondol arra, hogy lezárják országa nyugati határait

Törökország továbbra sem gondol arra, hogy lezárja nyugati határait az Európai Unióba vágyó migránsok előtt - írta a török sajtó Recep Tayyip Erdogan elnök szavaira hivatkozva kedden, egy nappal az után, hogy az államfő az európai uniós központi intézmények vezetőivel tárgyalt Brüsszelben a kérdésről.

  • A török elnök továbbra sem gondol arra, hogy lezárják országa nyugati határait

Erdogan jelezte azt is, hogy március 17-én Isztambulban Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel folytat megbeszélést az ügyben. Hozzátette, lehet, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök is részt vesz a találkozón.

A török elnök a belga fővárosból hazatérőben a repülőgépen török újságíróknak nyilatkozva megismételte azt az Athénnak tett vasárnapi javaslatát, hogy Görögország is nyissa meg "kapuit" a migránsok előtt, mondván, az emberek nem maradnának ott, csak keresztülhaladnának rajta Európa más országai felé.

Cavusoglu: A török-EU migrációs megállapodást az új körülmények "fényében" kell frissíteni

A Törökország és az Európai Unió (EU) közötti 2016-os migrációs megállapodást a migránsok jelenlegi szükségletei és a mostani szíriai helyzet fényében "frissíteni kell" - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden Ankarában az Anadolu török állami hírügynökségnek, egy nappal azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök az EU központi intézményeinek vezetőivel tárgyalt Brüsszelben a kérdésről. 

A tárcavezető rámutatott: a kiegészítő rendelkezéseknek figyelembe kell venniük az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban uralkodó humanitárius helyzetet, valamint a 2016 augusztusát követően végrehajtott szíriai török hadműveleteket, amelyek következtében biztonságos területek jöttek létre az arab ország északi részén. Cavusoglu az idlíbi harcok miatt otthontalanná vált emberekkel kapcsolatban arról számolt be, hogy a török segélyszervezetek eddig 1500, papírtéglákból összerakott, 25-30 négyzetméteres házat építettek a számukra a térségben.

    A török diplomácia vezetője az előző napi brüsszeli munkalátogatás nyomán megalakított török-uniós tárgyalócsoportot illetően azt mondta: Ankara kész a konstruktív munkára, de őszinteséget vár Brüsszeltől. Törökországgal szemben az "időhúzás korszaka véget ért, a kapcsolatok fenntartása érdekében cselekedni is kell" - szögezte le.

 A csoport egy ütemterv lefektetésén dolgozik - közölte a miniszter, és kifejezte abbéli reményét, hogy a március 26-án kezdődő EU-csúcstalálkozóig megszületik a megállapodás.

Cavusoglu hangsúlyozta, hogy szerinte az Európai Uniónak nagyobb szüksége van Törökországra, mint fordítva, különösen akkor, ha a közösség "globális tényező akar lenni". Törökország soha nem volt és most sincs abban a helyzetben, hogy "könyörögni kényszerüljön" az uniónak - tette hozzá.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy Ankara eddig 2,7 milliárd eurót kapott meg abból az összesen 6 milliárdos támogatásból, amelyet az EU-nak legkésőbb 2018 végéig át kellett volna utalnia a menekültek ellátására. Cavusoglu az európai bürokráciát és a vonatkozó projektek kiírását okolta a lassú folyósításért.

Brüsszel és Ankara 2016. március 18-án abban egyezett meg, hogy Törökország feltartóztatja a migránsokat, és visszafogadja az Európai Uniótól azokat, akik illegálisan érkeztek valamelyik görög szigetre, az EU pedig a visszaküldöttekért cserébe - először egy 72 ezres kontingens erejéig - legálisan átvesz Ankarától szíriaiakat, és hatmilliárd euróval hozzájárul a törökországi menekültek ellátásához. A megállapodás a török állampolgárok schengeni vízummentességét, Törökország uniós csatlakozási folyamatának felélénkítését és a vámunió fejlesztését is kilátásba helyezte.

Az utóbbi másfél hétben a török-görög szárazföldi határon kialakult migrációs helyzettel összefüggésben Cavusoglu úgy fogalmazott: "ő szégyelli magát a görög hatóságok helyett bánásmódjukat látva." "Ráadásul civilizációról, demokráciáról papolnak, és emberi jogokból is próbálnak kioktatni bennünket" - hangoztatta, hozzáfűzve, hogy "ha Törökországban történt volna ilyen, az egész világ felháborodott volna".

Cavusoglu nyomatékosította, hogy Európa határai nem a görög-török határnál, hanem Törökország délkeleti, szíriai, iraki, iráni határainál kezdődnek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!