2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A török elnök a francia termékek bojkottjára szólította fel országa lakosságát

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket, miután Emmanuel Macron francia elnök erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően.

  • A török elnök a francia termékek bojkottjára szólította fel országa lakosságát

Erdogan az ankarai államfői palotában egy Mohamed-prófétáról szóló programsorozat megnyitóján ismét azt a megjegyzést tette, hogy "Macron elmeállapota vizsgálatra szorul".

"Az iszlám- és muszlimellenesség némely európai országban személyesen az államfő által támogatott politikává vált" - vélekedett a török elnök. Egyúttal arra szólította fel az európai politikusokat, hogy parancsoljanak "megálljt" annak a gyűlöletkampánynak, amelynek Macron áll az élén.

Franciaország Törökország tizedik legfontosabb importőre, a török exportáruk számára pedig a hetedik legnagyobb piacot jelenti. Emellett a francia autók a legkeresettebbek között szerepelnek Törökországban.

Erdogan először egy szombati beszédében üzente azt francia kollégájának, hogy vizsgáltassa meg elmeállapotát, amelyre válaszul Párizs hazarendelte konzultációra ankarai nagykövetét. Macron elfogadhatatlanak nevezte Erdogan szavait. "Követeljük, hogy Erdogan változtasson politikai irányvonalán, mert minden vonatkozásban veszélyes" - tette hozzá a francia államfő.

Vasárnap Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is elfogadhatatlannak nevezte Erdogan kijelentését. Twitter-üzenetében arra szólította fel Törökországot, hogy vessen véget a "konfrontáció veszélyes spiráljának".

A török kormány dühösen reagált arra, hogy Macron bejelentette: megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. A francia elnök Samuel Paty brutális meggyilkolását követően a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte.

A 47 éves Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A csecsen tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte.

A NATO-szövetséges Törökország és Franciaország között az utóbbi időben egyre több a feszültség, legyen szó Ankara líbiai szerepvállalásáról, a földközi-tengeri földgázmezők miatti vitákról vagy a hegyi-karabahi konfliktusban játszott szerepéről.

A legfőbb francia iszlám szervezet a francia érdekek védelmére kérte a híveket

Mohammed Moussaoui, a legfőbb franciaországi iszlám szervezet, a CFCM elnöke szerint Franciaországban nem üldözik a muzulmánokat, s ezért arra szólította fel a híveket, hogy védjék meg hazájuk érdekeit a francia termékek bojkottjának kampányával szemben, amelyek muzulmán országban indultak.

"Franciaország nagy ország, a muzulmán állampolgárokat nem üldözik, szabadon építenek mecseteket és szabadon gyakorolják a vallásukat" - mondta hétfőn a Muzulmán vallás francia tanácsának vezetője a francia hírügynökségnek, nem sokkal azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket, miután Emmanuel Macron francia elnök erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően.

"Jól tudjuk, hogy ezeknek a kampányoknak az elindítói azt állítják, hogy az iszlámot és a franciaországi muzulmánokat védik. Bölcsességre kérjük őket. Minden Franciaországot becsmérlő kampány kontraproduktív és megosztást eredményez" - tette hozzá Mohammed Moussaoui.

A muzulmán világban egymást követik a felhívások a francia termékek bojkottjára és tüntetésekre azóta, hogy Emmanuel Macron államfő a kegyetlenül meggyilkolt történelemtanár végső búcsúztatásán kijelentette, hogy Franciaország továbbra is publikálni fog Mohamed-karikatúrákat, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. A francia elnök korábban azt mondta, hogy az iszlám világszerte válságba került, s a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte a külföldi befolyás visszaszorítására.

Samuel Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte.

A karikatúrákat illetően a CFCM vezetője arra emlékeztetett, hogy a francia törvények "senkit nem köteleznek a karikatúrákat szeretni, hanem ellenkezőleg, a törvény jogot biztosít az utálatukra is". Mohammed Moussaoui támogatásáról biztosította Emmanuel Macront, miután szerinte a francia elnök azt vallja, hogy a terroristák nyomására nem szabad lemondani a karikatúrák közléséről. A CFCM képviselőit egyébként hétfőn fogadja hivatalában a francia elnök.

A bojkott-felhívását megelőzően Recep Tayyip Erdogan egy szombati beszédében a szélsőséges iszlamistákkal szembeni franciaországi fellépés erősítéséről szóló tervekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Emmanuel Macronnak "fogalma sincs a vallásszabadságról", és sürgetően szükséges lenne, hogy "ellenőriztesse elmeállapotát".

 

A német kormány elfogadhatatlan tartja a török államfőnek a francia elnök elmeállapotáról tett kijelentését

A német szövetségi kormány elfogadhatatlannak tartja Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentését Emmanuel Macron francia államfő elmeállapotáról - közölték hétfőn Berlinben.

 Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján kiemelte, hogy a török államfő "becsmérlő és teljességgel elfogadhatatlan" kijelentést tett a francia elnökről.

A német kormány ugyancsak visszautasítja a török államfő azon állítását, hogy az iszlám vallást gyalázó módon tettek rendőrségi intézkedéseket a napokban egy berlini mecsetben.

A német rendőri szervek a török államfő kijelentésével ellentétben a vallás szabadságát is garantáló német jogrend előírásainak megfelelően végzik tevékenységüket - hangsúlyozta Steffen Seibert.

Heiko Maas német külügyminiszter is elítélte a török elnök Emmanuel Macronról szóló kijelentését. Recep Tayyip Erdogan megszólalása "újabb mélypont", amelyet látva nagyon is érthető, hogy a francia kormány hazarendelte ankarai nagykövetét.

A német diplomácia vezetője aláhúzta, hogy Németország továbbra is szolidaritást vállal Franciaországgal a szélsőséges iszlamizmus ellen folytatott küzdelemben.

Recep Tayyip Erdogan egy szombati beszédében a szélsőséges iszlamistákkal szembeni franciaországi fellépés erősítéséről szóló tervekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Emmanuel Macronnak "fogalma sincs a vallásszabadságról", és sürgetően szükséges lenne, hogy "ellenőriztesse elmeállapotát".

Az olasz kormányfő bírálta a török elnök Macron ellen intézett szavait

Bírálta hétfőn Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnöknek azt a kijelentést, amely szerint Emmanuel Macron francia államfőnek "pszichológiai segítségre van szüksége", amiért bírálta a radikális iszlamistákat.

"Az Erdogan elnök által Macronnak intézett megjegyzések elfogadhatatlanok. A személyes kirohanások nem járulnak hozzá ahhoz a pozitív viszonyhoz, amelyet az Európai Unió akar fenntartani Törökországgal, hanem ellenkezőleg, meghiúsítják a megoldásokat. Teljes mértékben szolidárisak vagyunk Emmanuel Macron elnökkel" - írta Conte francia nyelven a közösségi oldalakon.

Erdogan "mentális terápiát" javasolt Macronnak azok miatt az intézkedések miatt, amelyeket a francia államfő hozott az iszlám fundamentalizmussal szemben Franciaországban azután, hogy nemrég lefejeztek egy tanárt, aki Mohamed-karikatúrákat mutatott be egy órán. A török elnök kijelentései után Franciaország hazarendelte ankarai nagykövetét.

Contén kívül szintén szolidaritását fejezték ki Macronnal Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Mark Rutte holland miniszterelnök, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellár is, akik szintén elfogadhatatlannak minősítették Erdogan szavait. "Elítélem Erdogan elnök sértő megjegyzéseit Macron elnökkel szemben" - írta Kurz hétfőn a Twitteren. Az osztrák kancellár szerint Erdogan szavai "ismét rámutatnak arra, hogy Törökország távolodik az EU-tól, és közös értékeinktől".

Erdogan kijelentését elítélte a német kormány is. Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján kiemelte, hogy a török államfő "becsmérlő és teljességgel elfogadhatatlan" kijelentést tett a francia elnökről. Heiko Maas német külügyminiszter is elítélte a török elnök Emmanuel Macronról szóló kijelentését. Recep Tayyip Erdogan megszólalása "újabb mélypont", amelyet látva nagyon is érthető, hogy a francia kormány hazarendelte ankarai nagykövetét - mondta.

MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!