2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

A testvériséget kívánja hirdetni Egyiptomban a pápa

2017. április 28., péntek 22:21, frissítve: szombat 11:24

Megérkezett Egyiptomba a katolikus egyházfő, aki szeretné enyhíteni az iszlám felől a keresztényekre nehezedő nyomást. Abdel esz-Sziszi egyiptomi elnök katonai tiszteletadással fogadta Ferenc pápát.

Az egységet és a testvériséget kívánja hirdetni Egyiptomban a pápa. A katolikus egyházfő erről az afrikai országba tartva még a repülőgépen nyilatkozott.

„Erre az útra az egyiptomi elnök, II. Teodor alexandriai kopt pápa, a katolikus kopt pátriárka és az al-Azhar főimámja hívott meg. Ők négyen hívtak meg erre az útra. Ez az egység és a testvériség jegyében zajlik. Köszönöm nektek a munkát a következő két napban, amely nagyon intenzív lesz. Köszönöm szépen” – fogalmazott a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa a repülőút során így köszönte meg, hogy mintegy kilencven újságíró kíséri el Egyiptomba, hogy segítsenek neki megértetni az emberekkel utazása célját.

A kétnapos egyiptomi látogatásra érkező katolikus egyházfőt a kairói repülőtéren Seríf Iszmáil egyiptomi miniszterelnök köszöntötte. Ezt követően Abdel el-Sziszi egyiptomi elnök katonai tiszteletadással üdvözölte Ferenc pápát.

A megbeszélés után az egyiptomi elnök azt hangoztatta, hogy a terrorizmus teljes felszámolásához nagy koordinációra és szolidaritásra van szükség mindazok részéről, akik a békét támogatják. „Nagyobb erőfeszítésre van szükség a terrorizmus forrásainak kiszárasztására, és a források elapasztására, legyen szó pénzről harcosokról vagy fegyverekről” – emelte ki esz-Sziszi.

A katolikus egyház vezetője szerint Egyiptom fontos szerepet játszik a Közel-Keleten az erőszak megakadályozásában. „A vak és a brutális erőszakról beszélek, amelyet több tényező is okozhat: maga a hatalom utáni vágy, a fegyverkereskedelem, a nehéz szociális problémák, valamint az a vallási eksztrémizmus, amely Isten szent nevét használja a példa nélküli atrocitásokhoz és igazságtalanságokhoz” – emelte ki a pápa.

A katolikus egyházfő találkozott a Ahmed al-Tajebbel, a világ legbefolyásosabb szunnita teológiai központjának imájmával, akivel össze is ölelkezett. Az al-Azhar egyetemen a pápa azt hangoztatta, hogy a vallási vezetőknek össze kell fogniuk az erőszak elutasítása érdekében.

A nem páncélozott autóban, de óriási biztonsági intézkedések közepette közlekedő katolikus egyházfő rezidenciájában kereste fel II. Teodor kopt pápát, aki virágvasárnapján kis híján egy bombatámadás áldozata lett. Az Iszlám Állam által végrehajtott kettős merényletben 45 ember vesztette életét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!