2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A szomszédos országok sem tudják feltartóztatni a járvány terjedését

Képtelenek gátat szabni a koronavírus-járvány terjedésének a Magyarországgal szomszédos államok, ezért szigorúbb intézkedéseket vezetnek be. Az ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy Kijev az elsők között kaphat a Covid elleni vakcinából. Horvátország gazdaságélénkítő csomaggal próbálja elkerülni a visszaesését, a szlovén kormány pedig éjszakai kijárási tilalmat rendelt el az ország egész területére.

  • A szomszédos országok sem tudják feltartóztatni a járvány terjedését

Tapssal köszöntötték az ukrán parlament üléstermében a képviselők az ország elnökét.

Volodimir Zelenszkij a törvényhozás épületében tartott évértékelő beszédet, amelynek kiemelt témája volt a koronavírus-járvány.

Az államfő azt mondta, Kijev nem csak az elsők között szerezheti be Covid elleni vakcinát, hanem az oltást is rövid időn belül megkezdheti.

A szerre szüksége is van Ukrajnának, miután a Magyarországgal határos államok közül észak-keleti szomszédunknál regisztrálják a legtöbb napi új esetszámot.

Romániában szintén sok a beteg, ezért a hatóságok újabb katasztrófavédelmi riasztásokkal figyelmeztették a lakosságot a megnövekedett fertőzési kockázatra.

Bukarestben egy mobiltelefonos rendszeren keresztül román és angol nyelvű cellaüzenetekkel hívták fel az emberek figyelmét, hogy az utcán is kötelezővé vált a védőmaszk viselése.

Miután az utóbbi 2 hétben megduplázódott az átlagos napi esetszám Romániban, a fővárosban bezártak az iskolák, a vendéglők és rendezvénytermek.

Szerbiában is gyors ütemben terjed a járvány. Belgrád ezért úgy döntött, hogy ismét átmeneti járványkórházzá alakítják a Stark Arénát, ahol szükség esetén 510 beteget tudnak ápolni.

Eközben egy friss elemzés szerint a szerb lakosság 15-20 százaléka már átesett a fertőzésen, így némi immunitás már kialakult a társadalomban, de továbbra is növekvő számú napi új fertőzöttre kell számítani.

Horvátországban, szintén nem tudnak gátat szabni a kór terjedésének. Az egészségügyi hatóságok az elmúlt egy hétben átlagosan 7-800 új megbetegedést regisztráltak.

Más országokhoz hasonlóan Zágráb sem akarja leállítani a gazdaságot. A kormány ezért újabb, a munkahelyek megőrzését célzó gazdaságélénkítő csomagot tervez a nehézségek ellensúlyozására.

A miniszterelnök arról számolt be, hogy az első intézkedés a rövidített munkaidőre, a második pedig a mikro-, kis- és közepes vállalatok támogatására vonatkozik.

A gazdaságélénkítő csomag értéke 300-350 millió kuna, ami 14-17 milliárd forintnak megfelelő összegű. A támogatásokat december 31-ig lehet igénybe venni.

Szlovéniában is rosszabbodott a helyzet, ezért a kabinet éjszakai kijárási tilalmat rendelt el az ország egész területére.

Ljubljana döntése értelmében néhány kivételtől eltekintve este 9 és reggel 6 óra között senki nem hagyhatja el azt a régiót, amelyben bejelentett vagy ideiglenes lakcíme van.

Szigorítások bevezetéséről határozott az osztrák kormány is. A legújabb járványellenes korlátozások értelmében Ausztriában zárt térben 6, kültéren pedig legfeljebb 12 ember gyűlhet össze péntektől.

A kancellár tájékoztatása szerint az intézkedések alól kivételt képeznek a szervezett rendezvények, amelyek felső létszámkorlátja 1500 fő lesz szabad téren és ezer fő zárt helyen. A privát összejövetelek közül pedig kivételt jelentek a temetések.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!