2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A szíriai támadás megtorlás volt a Nyugat részéről

Hír TV

2018. április 14., szombat 17:36, frissítve: szombat 19:43

Megtorolta a Nyugat a múlt heti szíriai vegyifegyver-támadást. Az Egyesült Államok a hagyományos európai szövetségesével, Nagy-Britannával, valamint Franciaországgal közösen célzott csapást mért szír katonai célpontokra. A német kormány egyetért a katonai akcióval, amelyet a damaszkuszi vezetés és az Aszad-rezsimet támogató Oroszország agressziónak minősített. Az amerikai elnök szerint évekkel visszavetették a szír vegyifegyver-programot a támadással.

Az amerikaiak hadihajóról indított robotrepülőkkel támadták a kiválasztott szíriai célpontokat, a haditengerészet légitámogatást is kapott. A katonai akció arra a múlt heti támadásra volt válasz, amelyben az amerikaiak szerint a szír vezetés vegyi fegyvert vetett be saját polgárai ellen. A megtorló csapást drámai hangvételű sajtótájékoztatón jelentette be az amerikai elnök.

„Az Aszad-rezsim vegyi fegyvert vetett be ártatlan civilek lemészárlására. A gonosz és aljas támadás után anyák, apák, kisbabák és gyerekek fájdalomtól rázkódva kapkodtak levegőért. Ezt nem egy ember, hanem egy szörnyeteg tette" - mondta Donald Trump. Órákkal később azt írta a twitterre: a feladat teljesítve, az eredmény nem is lehetne jobb.

Az amerikaiak olyan szír katonai célpontokat lőttek, ahol nem voltak civilek és orosz katonák sem. Basar el-Aszad orosz segítséggel számolta fel az ellenállást. Moszkva előre közölték, hogy csak akkor avatkozik be, ha lesz orosz áldozat.

„Az első célpont egy kutatóközpont volt. Itt fejlesztették, tesztelték és gyártották a vegyi és biológiai fegyvereket. A második célpont egy vegyi fegyverraktár volt, ahol tudomásunk szerint a szír hadsereg szaringáz-készletét tárolták. A harmadik célpont egy másik vegyifegyver-raktár volt, ami parancsnoki központként is működött - sorolta az akció parancsnoka” – így Joseph Dunford tábornok. 

A szír vezetés tagadja, hogy vannak vegyi fegyverei, a nyugati bombázást pedig jogszerűtlennek tartja.

„Légvédelmünk hatékonyan válaszolt az agresszióra, a legtöbb rakétát leszedtük. Néhány eltalálta a damaszkuszi kutatóközpontot és laboratóriumot, de csak anyagi kár keletkezett” – állította egy szír katonai szóvivő.

Az amerikai hadsereg brit és francia katonai támogatással, valamint hallgatólagos német beleegyezéssel hajtotta végre az akciót.

„Miniszterelnökként először kellett katonai bevetéséről döntenem. Nem volt könnyű, de ez a nemzeti érdekek. Nem engedhetjük meg, hogy vegyi fegyvert lehessen bevetni Szíriában, Angliában, vagy bárhol a világon” – mondta Theresa May a brit kormányfő.

Oroszország elítélte a nyugati beavatkozást, és rendkívüli ülést kezdeményezett az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Az orosz álláspont szerint Aszad szír elnök terroristák ellen harcol, a múlt heti vegyi támadás valójában nyugati provokáció volt, a lázadók saját magukra dobtak klórgázbombát, hogy áldozatnak tüntethessék fel magukat.

„Nyugati partnereink kérésére nem szállítottunk légvédelmi rakétarendszert Szíriának. De figyelembe véve az új fejleményeket, ismét fontolóra vehetjük a kérdést, nemcsak Szíria, hanem más országok esetében is” – mondta Szergej Rudszkoj orosz katonai illetékes.

Az orosz tábornok valószínűleg Iránra utalt, amely szintén a szír rezsim támogatója. Teheránban bűncselekménynek minősítették az amerikai légicsapásokat. Izrael, amely az elmúlt évtizedekben többször háborúzott Szíriával, jogosnak tartja a nyugati megtorló akciót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!