2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

A szíriai rendezésről egyeztettek Szocsiban

Hír TV

2017. november 23., csütörtök 08:00, frissítve: csütörtök 10:15

A dél-oroszországi üdülővárosban hamarosan a szír kormány és az ellenzék is tárgyalóasztalhoz ül.

A szíriai rendezésről egyeztetett Szocsiban az orosz, az iráni és a török elnök.

Szocsiban aratta le a 2015-ös orosz katonai beavatkozás gyümölcsét Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök két éve nyújtott támogatást Bassár el-Aszad minden fronton hátráló és az összeomlás szélére sodródó hadseregének, most pedig már a háború utáni rendezésről tárgyalt két fő szövetségesével, Hasszán Rohani iráni és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

„Egyetértettünk abban, hogy további erőfeszítéseket tegyünk legfontosabb célunk, a béke helyreállítása, a stabilitás megteremtése és Szíria területi integritásának megvédése érdekében” – mondta az orosz elnök.

Az orosz elnök bejelentette azt is, hogy a terroristákat végleg le kell győzni, a szír kormánynak azonban ugyanitt, Szocsiban tárgyalóasztalhoz kell ülnie a többi ellenzéki szervezettel.

Hasszán Rohani iráni elnök azt üzente Szocsiból Washingtonba, hogy elérkezett az ideje az amerikai katonák Szíriából távozásának, ott ugyanis csak a damaszkuszi kormány beleegyezésével maradhatnának, anélkül viszont nem szívesen látott vendégek. A megszállók távozása után pedig kezdődhet az újjáépítés, és hazatérhetnek a menekültek.

„Országaink a föld összes nemzetét arra hívják fel, hogy segítsenek a szíriai béke helyreállításában, és segítsenek olyan körülményeket teremteni, hogy a szír menekültek a szülőföldjükre hazatérhessenek” – fogalmazott az iráni elnök.

Recep Tayyip Erdogan nem mindig ezen az oldalon játszott. A török elnök éveken át azzal támogatta az Iszlám Államot, hogy a külföldi dzsihadistákat és a fegyverszállítmányokat átengedte a török–szír határon, a terrorkalifátustól pedig olajat vásárolt. Az orosz beavatkozás után azonban időben oldalt váltott, és most a győztesek között egyeztethet Szíria jövőjéről.

Az Egyesült Államok kiszorulni látszik a szíriai rendezésből. Donald Trump mindössze annyit közölt a Szocsiban tartott csúcs előtt, hogy kiváló hangulatú telefonbeszélgetést folytatott orosz kollégájával a szíriai helyzetről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!