2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

A szíriai kurdok szerint fájdalmas kompromisszumra kényszerültek az Aszad-rezsimmel

Hír TV

2019. október 14., hétfő 15:05

Fájdalmas kompromisszumra kényszerültek Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak a kormánycsapatok telepítéséről a török határ mentén - közölte hétfőn a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka.

A vasárnap kötött egyezség értelmében a kormányerők segítséget nyújtanak az SDF-nek a török offenzíva megállításához. A szíriai állami média szerint hétfőn a szíriai hadsereg bevonult a kurd kézen lévő Tabka, Rakka és Aín-Issza városokba, valamint több környező faluba.

"Meztelen mellkassal állunk szembe a török késekkel" - írta az SDF vezetője a Foreign Policy című amerikai lap által közölt cikkében.

A Mazlúm Abdi, illetve Mazlúm Kobáni harci néven is ismert parancsnok szerint az együttműködés Aszaddal és a vele szövetséges Oroszországgal kényszer hatására jött létre.

"Nem bízunk az ígéreteikben. Őszintén szólva, nagyon nehéz megállapítani, kinek lehet hinni" - írta a parancsnok.

Damaszkusz és Moszkva ugyanakkor javaslatokat tettek, miként lehet életek millióit megmenteni - mutatott rá a kurd vezető.

"Ha a kompromisszumok és a népünk elleni népirtás között kell választanunk, egyértelműen a népünk élete mellett tesszük le a garast" - fogalmazott Mazlúm Abdi.

Az SDF parancsnoka megértést tanúsított az amerikai csapatok kivonása iránt, egyben megjegyezte, hogy a történtek miatt a kurd milíciák tanácstalanul magukra maradtak. Az Egyesült Államok nem világcsendőrség, de Szíriában fontos szerepet tölt be politikai rendezés folyamatában - hangsúlyozta.

"Csalódottak és kiábrándultak vagyunk a jelenlegi válság miatt" - írta tovább Mazlúm Abdi. "Két kérdés marad: Hogyan tudjuk népünket a legjobban megvédeni? És az Egyesült Államok még mindig a szövetségesünk?" - fűzte hozzá.

Donald Trump amerikai elnök hétfői Twitter üzeneteiben azt állította, hogy az északkelet-szíriai kurd erők szándékos hagyhatják futni az Iszlám Állam terrorszervezet korábban foglyul ejtett harcosait, hogy így csalogassák vissza az amerikai csapatokat a térségbe.

"A kurdok néhányukat szabadon engedhették, hogy mi közbe avatkozzunk. Könnyűszerrel elfoghatja őket Törökország vagy azok az európai országok, ahonnan jöttek, de gyorsan kell cselekedniük ehhez. Jönnek a nagy szankciók Törökországgal szemben. Az emberek valóban azt gondolják, hogy háborút kellene vívnunk a NATO tag Törökországgal? A véget nem érő háborúknak véget kell vetni!" - hangsúlyozta az amerikai elnök a mikroblogján.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A hadművelet célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahová a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek. A térségből a török katonai műveletek megindulása előtt kivonultak az amerikai csapatok, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel "hátba szúrta" szövetségeseit.

MTI