2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

A szíriai kurdok amnesztia-rendeletének következményei

  • A szíriai kurdok amnesztia-rendeletének következményei

A szíriai kurdok amnesztiában részesítik az enyhébb bűncselekményekkel vádolt dzsihadistákat és családtagjaikat

2020. október 10-én a kelet-szíriai kurd csoportok újabb amnesztiarendeletet jelentettek be a fogságukban levő ISIS harcosok és családtagjaik vonatkozásában. A szíriai kurdok döntése teljesen érthető. Források híján, a humanitárius katasztrófa rémétől fenyegetve, a helyi szunnita muszlim lakosság nyomásának kitéve, és az amerikai csapatkivonás rémétől fenyegetve kénytelenek figyelmüket csak azoknak szentelni, akikről az elmúlt másfél évben (részben amerikai segítséggel) bebizonyosodott, hogy az Iszlám Állam harcosai voltak és bűncselekményeket követtek el. Az ő számuk is legalább 10 000 fő körül mozog, még legalább ugyanennyi családtaggal. Az amnesztiában részesítendő táborlakók száma önmagában is kb. 40 000 főre becsülhető.

A legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a szabadon engedettekkel. Az amnesztia Kelet-Szíriában biztosan elősegíti a megnyugvást, a kurd és szunnita arab lakosság megbékélését. Ugyanakkor ennek a nyugalomnak a jövője kérdéses. A szomszédos Irakban a terrorizmusellenes törvény szerint már az Iszlám Államhoz való csatlakozás is főbenjáró bűnnek számít, és erre hivatkozva százával hoztak/hoznak halálos ítéleteket. Így a most szabadon engedettek Irak felé nem vehetik az útjukat.

A jövőjük Szíriában is kérdéses. Amíg kurd fennhatóság alatt élnek, biztonságban vannak. Azt azonban senki sem tudja, hogy az orosz és amerikai érdekszféra által is két részre osztott Szíria mikor egyesül újra a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt. Ha a damaszkuszi kormány kiterjeszti fennhatóságát a kelet-szíriai területeire is, akkor a most szabadon bocsátottak itt sem lesznek biztonságban, mert a központi, damaszkuszi kormány nem lesz olyan elnéző velük szemben, mint a kurdok. Így a szabadon bocsátottak közül, akik megtehetik, jó eséllyel elhagyják az országot, hogy a világ más területein találjanak menedékre.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.

 

Századvég

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!