2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A szíriai hadsereg és a kurdok együtt harcolnak a törökbarát lázadók ellen

A szíriai kormányhadsereg és az észak-szíriai kurd erők együtt harcolnak a törökbarát szíriai lázadók ellen az ország Törökországgal határos északi részén, ahova a török hadsereg a Béke Forrása nevű hadművelete keretében betört, hogy a kurd milíciákat kiszorítsa.

  • A szíriai hadsereg és a kurdok együtt harcolnak a törökbarát lázadók ellen

 

Szerdán heves összecsapások voltak a felek között Aín-Issza várostól északra az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat beszámolója szerint. Aín-Issza mindössze hat kilométerre van a török határtól.

A törökbarát lázadók tüzérségi tüzében kedd este meghalt két szíriai kormánykatona a város határában - közölte az aktivistahálózat vezetője. Hétfő este is életét vesztette egy szíriai katona, akkor Manbídzs városnál - tette hozzá. De az összecsapások a közvetlenül a határ mentén lévő Rász el-Ajn város peremére összpontosulnak.

Damaszkusz és a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők lázadószervezet vasárnap állapodott meg abban, hogy a kormányhadsereg bevonul a kurdok kezén lévő terület bizonyos részeibe, segítendő a török hadsereg és a vele szövetséges milíciák feltartóztatását. A török erők elfoglaltak már egy 120 kilométer hosszú sávot a határ mentén, Recep Tayyip Erdogan török elnök közlése szerint több mint ezer négyzetkilométert.

Alekszandr Lavrentyjev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja újságíróknak nyilatkozva kedden Abu Dzabiban azt hangoztatta, hogy Oroszország nem hagyja valódi összeütközés kialakulását Szíria és Törökország között, mert abban - mint mondta - senki sem érdekelt.

Ezért Oroszország csapatokat telepített Északkelet-Szíriába az előrenyomuló szíriai kormányerők, illetve a török hadsereg és szövetségesei közé, hogy kitöltse az amerikai kontingens távozása miatt keletkezett űrt és elejét vegye Ankara és Damaszkusz fegyveres összecsapásának.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!