2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A szír-orosz offenzíva leállítását követeli a török elnök

Újabb migránshullámmal fenyeget a török elnök, amennyiben az orosz és szír csapatok nem állítják le offenzívájukat Idlib tartományban. Recep Tayip Erdogan szerint már eddig is tízezrek várakoznak belépésre a török határnál, de akár milliós tömeg is útnak indulhat, ha a harc nem hagy alább.

  • A szír-orosz offenzíva leállítását követeli a török elnök

Baljós üzenetet küldött Európába a török elnök. Recep Tayip Edogan egy isztambuli díjátadón arról beszélt, hogy hazája kivette a részét a migránsok ellátásából, és már így is 3 millió 700 ezer szír állampolgár tartózkodik Törökországban. Ha a menekültáradat nem szűnik meg, tovább fogja engedni a szíreket Európa irányába – sejtette Erdogan.

Idlib tartományból több mint 80 ezer testvérünk menekült el a bombák elől és most határaink felé tartanak. Ha az Idlib tartományban élők elleni erőszak nem szűnik meg, ez a szám tovább nő majd. Ha így történik majd, Törökország nem fogja magára vállalni ennek terhét. A menekülthullámot így minden európai ország, különösen Görögország, meg fogja érezni majd

-közölte a török elnök, aki beszédében nem tért ki arra, hogy a 2016-ban az Unióval kötött egyezményért vagyis a migránsok feltartásáért és ellátásáért több pénzt kért Brüsszeltől.

Azt viszont leszögezte, elvárja a szír és az orosz hadseregtől, hogy hagyjanak fel a lázadók ellenőrizte Idlib elleni offenzívával. A török elnök rámutatott arra is, hogy a tartományban mintegy 4 millió ember él, így ha az összecsapások folytatódnak, sokkal nagyobb tömeg indulhat útnak.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát az ország utolsó lázadók uralta régiója, Hama és Idlib tartományok ellen. Ha már csaknem teljes egészében elfoglalták, Idlibben pedig fokozzák a katonai nyomást. A terület nagy részét a Haját Tahrír as-Sám nevű dzsihadista csoport ellenőrzi, amelynek az al-Kaida szíriai szervezete is tagja. Törökország ezt a csoportot is támogatta korábban, de most már vesztésre állnak a polgárháborúban.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!