2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A szír hadsereg beelőzte Erdoganékat

Bevonult a szíriai hadsereg Manbídzsba, ami az amerikai katonák kivonása után Törökország következő célpontja lett volna a kurdok ellen hirdetett harcban. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint csupán lélektani hadviselésről van szó, és továbbra is le akar számolni az általa terrorista szervezetnek tartott szíriai kurd milíciával.

  • A szír hadsereg beelőzte Erdoganékat

A jelenleg kurd irányítás alatt álló várost már nem sokáig védik az amerikai katonák: Donald Trump nemrég bejelentette, hogy az Egyesült Államok az összes harcoló alakulatát kivonja Szíriából.

Az amerikaiakkal szövetséges kurd milíciák így védtelenek maradnának a török hadsereggel szemben, aminek nem titkolt célja, hogy felszámolja a kurdok szíriai állásait, amelyeket biztonsági fenyegetésként kezel Ankara. A török vezetés szerint a szíriai kurdok terroristák, akik a törökországi kurdokkal szövetkeznek Recep Tayyip Erdogan rezsimje ellen.

„Ezek a területek Szíriához tartoznak, nem is támogatjuk Szíria megosztását. Egyetlen célunk, hogy eltüntessük a terrorista szervezeteket. Amint ezek a csoportok elhagyták a területet, nem lesz már ott dolgunk” – közölte a török elnök.

A török hadsereg egy korábbi hadműveletben már megszállta az északnyugat-szíriai Afrint, ami szintén kurd kézen volt, és Trump bejelentése után azonnal megindultak a szomszédos Manbídzsba.

A kurdok azonban gyorsan reagáltak az új helyzetre, és szövetségre léptek a szír kormányerőkkel. Az Aszad-rezsim és a kurdok hivatalosan ellentétes oldalon állnak a szíriai konfliktusban, de a kormányerők valójában régóta békén hagyják a kurdokat, akik pedig nem Aszadék, hanem az Iszlám Állam ellen harcoltak eddig. Az alku eredményeképp a szír hadsereg már be is vonult Manbídzsba.

„A hadsereg teljes mértékben elkötelezett a Szíriai Arab Köztársaság minden négyzetcentiméterének szuverenitása mellett, és a manbídzsi nép kérésének eleget téve a fegyveres erők bejelentik, hogy a Szíriai Arab Hadsereg tagjai bevonultak Manbídzsba, és kitűzték ott a Szíriai Arab Köztársaság zászlaját” – közölte a szír hadsereg szóvivője.

A török elnök szerint ez a bejelentés önmagában még nem jelent semmit, és csupán lélektani hadviselésről van szó. „Tudjuk, hogy a szír kormány benne van ebben a pszichológiai jellegű hadműveletben. Tudjuk, hogy ott lobog a zászlójuk, de jelenleg semmi sem biztos” – reagált Erdogan.

A kurd milíciák és a szír kormányerők szövetsége új helyzetet teremthet a szíriai konfliktusban érdekelt külső hatalmak számára is: a kurdok ugyanis eddig az amerikaiak oldalán harcoltak, az Aszad-rezsim mellé állva viszont a kormányerőket segítő iráni–orosz szövetséget erősítenék.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!