2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

A szexuális erőszak ellen tiltakoztak a Golden Globe-on

Hír TV

2018. január 8., hétfő 07:38, frissítve: hétfő 09:05

A hollywoodi zaklatási botrány volt a központi téma a 75. Golden Globe-díj-átadón. A nők bántalmazása a legtöbb köszönőbeszédben előkerült, de a díjazott alkotások közül is sokban hangsúlyos volt ez a motívum.

Szinte mindenki talpig feketében érkezett a 75. Golden Globe-gálára, amely az első nagy hollywoodi díjátadó volt a zaklatási botrány kirobbanása óta. A filmvilágban tapasztalt szexuális visszaélések ellen a sztárok az egységes öltözködéssel és a Lejárt az idő! jelszóval tiltakoztak, ez a felirat volt látható sokuk szmokingján is. A téma a köszönőbeszédekben is rendre előkerült.

Mindannyian túl sok éven át éltünk egy olyan kultúrában, amelyet megrontottak a brutálisan nagy hatalmú férfiak – mondta Oprah Winfrey.

Túl sokáig nem hallgatták meg azokat a nőket, akik fel mertek szólalni ezek ellen a hatalmas férfiak ellen, de az ő idejük lejárt.

A nők elnyomása és kihasználása visszatérő motívum volt a nyertes alkotásokban is.

A sorozatok között olyan történeteket díjaztak, amelyek középpontjában bántalmazott nők állnak. A drámai alkotások között A szolgálólány meséjét, ami egy alternatív jövőben játszódik, egy vallási diktatúrában, ahol a termékeny nőket szülőautomataként kezelik.

A minisorozatoknál pedig a Hatalmas kis hazugságok nyert, ebben egy képmutató kisközösséget ismerhetünk meg, ahol a nők egy része erőszakos férfiak miatt szenved.

Fájdalmas női sorsról szól a drámai filmek kategóriájának Golden Globe-díjasa is, a Három óriásplakát Ebbing határában.

A mozi főszereplője, a legjobb drámai színésznőnek választott Frances McDormand egy dühös anyát alakított, akinek a gyermeke gyilkosság áldozata lett, és mert a tettest nem sikerült elkapni, háborút hirdetett a hatóságok ellen.

Martin McDonagh filmje kapta a legjobb férfi mellékszereplő és a legjobb forgatókönyv díját is, utóbbit az író-rendező nem akárkitől vehette át.

A megszokottnál visszafogottabb hangulatú este egyik legfelemelőbb pillanata Kirk Douglas megjelenése volt: a Hollywooddal egyidős élő legenda nemrég ünnepelte a 101. születésnapját.

A férfiak között Gary Oldman lett a legjobb drámai színész, ő Winston Churchill brit miniszterelnököt alakította A legsötétebb óra című történelmi filmben.

Első Golden Globe-ját nyerte az álomgyár egyik legeredetibb gondolkodású rendezője, a mexikói Guillermo del Toro, A víz érintése című rendhagyó románcért, amelyben egy néma gondnok szerelembe esik egy kétéltű lénnyel.

A díjat átadó Natalie Portman a jelöltek bemutatásakor nemcsak a rendezők tehetségét méltatta, de arra is külön kitért, hogy ebből a kategóriából kimaradtak a nők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!