2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

Donald Trump erősítené a katonai jelenlétet a Közel-Keleten

MTI

2019. május 24., péntek 18:44

Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy hozzávetőleg 1500 katonát fog küldeni a Közel-Keletre, nagyrészt védelmi jellegű intézkedésként, az Iránnal kialakult növekvő feszültség miatt.

 

"Védelmet akarunk a Közel-Keleten. Egy viszonylag kisszámú csapaterősítést fogunk küldeni, nagyrészt védelmi célból" - jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Házból távozva, japáni útja előtt.

"Néhány nagyon tehetséges ember indul a Közel-Keletre éppen most. Majd meglátjuk, mi történik" - mondta.

Korábban több hírügynökség jelentette, hogy nevük elhallgatásához ragaszkodó amerikai tisztségviselők közlése szerint az amerikai kormányzat arról tájékoztatta a kongresszust, hogy 1500 katonát tervez küldeni a Közel-Keletre az Iránnal kialakult feszültség miatt. A kontingensben mérnökök is lesznek. A források szerint a kongresszus tagjait ezekről a tervekről a Fehér Házban tartott csütörtöki találkozó után értesítették, amelyen megvitatták a Pentagon javaslatait a közel-keleti amerikai jelenlét megerősítésére.

A hét elején meg nem nevezett tisztségviselők azt közölték, hogy a Pentagon olyan terveket dolgozott ki, hogy legfeljebb tízezer fős amerikai kiegészítő kontingenst küldene a térségbe. Patrick Shanahan megbízott védelmi miniszter később úgy nyilatkozott, hogy a katonai tervezők nem állapítottak meg számokat.

A Pentagon nem kommentálta az értesüléseket.

A hónap elején az amerikai hadsereg úgy döntött, hogy a térségbe vezényli az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót, továbbá Patriot rakétákat és B-52-es nehézbombázókat küld oda a "teheráni fenyegetés" miatt.

Trump hétfőn arra figyelmeztetett, hogy Irán "nagy erőkkel" találja szemben magát, ha amerikai érdekeltségeket támad meg a Közel-Keleten.

MTI