2022. 05. 26. Csütörtök Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 08:00

Külföld

A norvég tömeggyilkosnak is jár második esély?

Véget ért a héten Anders Behring Breivik norvég szélsőjobboldali terrorista meghallgatása szabadlábra helyezésének ügyében, ítélet majd csak január végén várható. Az ügyészség világos és egyértelmű véleménye szerint a 2011-ben 77 emberrel végző tömeggyilkos még mindig veszélyes, ezért kegyelmi kérvényét el kell utasítani. A bíróság döntése aligha kérdéses, ugyanakkor arról is fellángolt a vita, hogy egyáltalán bölcs dolog-e feltépni a sebeket, és megjelenési lehetőséget biztosítani a megbánás legkisebb jelét sem mutató merénylőnek?

A szabadlábra helyezés képtelennek tűnő ötlete egy jogi kiskapu miatt merült fel. Anders Breivik a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetést, 21 év szabadságvesztést kapta – amely később meghosszabbítható – ám a norvég jog értelmében tíz év letöltése után kétévente kérvényezheti ügye újravizsgálását. 

Ha kegyelemre kevés is az esélye, ez azt jelenti, hogy folyamatosan szerepelhet.

Hogy egy tömeggyilkosnak is joga van-e erre, az a politikát is megosztja. Per-Willy Amundsen egykori igazságügyi-miniszter máris bejelentette, hogy törvénymódosítást készítenek elő, amely a legsúlyosabb bűncselekmények esetében eltörölné a kegyelem lehetőségét.

Ellenkező esetben minden évben eljátszanánk ugyanezt a cirkuszt

– érvelt a jobbközép Haladás Párt politikusa. Kezdeményezésüket osztják a konzervatívok is, a baloldal egy része viszont elutasító, mondván minden ember megérdemli a második esélyt, és a norvég büntetésvégrehajtási-rendszer alapja a rehabilitáció.

Abszurd és szánalmas, de a norvég jog alapján őt is úgy kell kezelni, mint bármelyik másik rabot

– mutatott rá Lisbeth Kristine Royneland, aki Utoya nevű lányát veszítette el a vérontásban. Az érintett családokat és túlélőket támogató csoportot vezető nő mégsem változtatna a jogszabályon, mert szerinte egy Breivikre szabott törvény ismét csak rá irányítaná a figyelmet. Márpedig sokan úgy vélik, hogy a terrorista valójában semmi mást nem akar, csak felhajtást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Példátlan természeti csapás érte Kaposvárt

Szerdán hatalmas vihar pusztított Kaposváron. A hirtelen lezúdult, jelentős mennyiségű eső és a dió, sőt néhol ököl nagyságú jégdarabok sok épületben és autóban okoztak jelentős károkat.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!