2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

A népirtás százéves évfordulójára készülnek

2015. április 23., csütörtök 12:29, frissítve: péntek 16:20

Hazarendelte bécsi nagykövetét Törökország, miután az osztrák parlament népirtásként ismerte el az örmények száz évvel ezelőtti lemészárlását az Oszmán Birodalomban. Ankara szerint az osztrák állásfoglalás diszkriminatív, és ellentmond a tényeknek. A nagykövetet konzultációkra hívták haza. Korábban vatikáni nagykövetét is hazarendelte Törökország, miután a pápa népirtásnak nevezte a vérengzéseket.

Örmény genocídium, igazságot követelünk – hirdeti a felirat azon a zászlón, amelyet Los Angeles felett húzott maga után egy repülőgép. Az akciót egy emberi jogi csoport szervezte azzal a céllal, hogy felhívja az amerikaiak figyelmét a 100 évvel ezelőtti népirtásra. Eközben Örményország fővárosában, Jerevánban már készülődnek a pénteki megemlékezésekre az évfordulóról.

„Ez a genocídium százéves évfordulója, amit el kell ismerni, és terjeszteni kell a hírét. Remélem, hogy az emberek nem felejtik el, miért vannak itt. Remélem, tudják, hogy a népirtás miatt vannak itt. És remélem, hogy Törökország elismeri a bűneit. Mi soha nem fogunk megbocsátani, és soha nem fogunk felejteni” – mondta egy Iránban élő örmény férfi.

Történészek szerint a törökök 1-1,5 millió örményt gyilkoltak meg 1915 és 1917 között az Oszmán Birodalomban. Sok kutató a 20. század első népirtásának tartja az akkori eseményeket. Törökország viszont azt állítja, hogy nem történt népirtás, csupán a polgárháború és az éhínség követelt áldozatokat. Szerintük az áldozatok száma 300-500 ezer volt, miközben az örmények is több százezer törököt gyilkoltak meg.

Az akkori történéseket eddig 22 ország ismerte el népirtásként. Az Egyesült Államok egyelőre nem tette ezt – valószínűleg azért nem, mert nem akar diplomáciai feszültséget a NATO-tag Törökországgal. „Nem szeretném, ha Obama elnök a népirtás szót használná, és nem is számítok erre. Törökország jelentősége az Egyesült Államok számára ugyanis nyilvánvaló, és Törökország álláspontja is nyilvánvaló ebben a témában” – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Örményország és Törökország között nincsenek diplomáciai kapcsolatok, és a határ is le van zárva. Az örmény elnök szerint ideje lenne normalizálni a kapcsolatokat. „Nem szabtunk semmilyen feltételeket a törökök számára, nem mondtuk, hogy a kapcsolatok megteremtéséhez el kell ismernetek az örmény genocídiumot” – mondta az örmény elnök, aki szerint a törökök viszont feltételekhez kötik a kapcsolatfelvételt.

Az ENSZ Emberi Jogok Bizottsága 1985-ben, az Európai Parlament pedig már 1987-ben kimondta, hogy népirtás történt, április közepén pedig Ferenc pápa is ugyanezzel a szóval illette a száz évvel ezelőtti vérengzéseket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!