2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

A nemzetközi közösség teljes kudarcának tartja a szakértő a szerbek Koszovóba való visszatérésének folyamatát

A világ egyik leghosszabb menekültkrízise zajlik a Balkánon – számolt be a folyamatról a Magyar Nemzet. A lap írója, hozzátette: lehetetlenné vált a koszovói szerbek hazatérése, kitaszítottá váltak szülőföldjükön.

  • A nemzetközi közösség teljes kudarcának tartja a szakértő a szerbek Koszovóba való visszatérésének folyamatát

„A nemzetközi közösség teljes kudarca” – így értékeli a háborút követően szétszéledt szerbek Koszovóba való visszatérésének folyamatát a belgrádi Koszovó-ügyi Iroda igazgatóhelyettese. Igor Popovics szerint 25 évvel a háború vége után sem létezik olyan mechanizmus, amely lehetővé tenné több mint 250 000 elűzött szerb visszatérését szülőföldjére. 

Azt látjuk, hogy 1999-ben 800 000 albánt kifejezetten visszaküldtek Albániából, Észak-Macedóniából, hogy létezett egy hatékony mechanizmus a visszatérésükre. Ha azonban a Koszovó területéről származó több mint 250 000 szerbről van szó, nem létezik semmi ilyesmi. Egyszerűen nem beszélnek róla – magyarázta a koszovói szerbek jogi védelmével foglalkozó politikus a Kosovo Online-nak adott interjújában.

A koszovói háború 1999-ben ért véget, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa meghozta 1244. számú határozatát. A dokumentum szerint Koszovó jogilag Jugoszlávia része maradt, azonban ENSZ-igazgatás és NATO-felügyelet alá került. Ezzel megindult az albán menekültek visszatérése, akiknek bosszúja a védtelenül maradt koszovói szerbeket vette célba. Több szerb kulturális-szakrális műemléket is megrongáltak, házakat romboltak le és gyilkosságok is történtek. A szerbek jelentős része végül úgy döntött, elmenekül.

A lakóhelyüket elhagyni kényszerültek visszatérésének kötelezettségét az 1244-es határozat alapján az UNMIK (Az Egyesült Nemzetek ideiglenes koszovói igazgatási missziója), majd 2001 novemberétől a Szerbia és az UNMIK megállapodása, az úgynevezett Hackerup–Csovics-megállapodás vállalta magára.

Az otthonukat elhagyni kényszerülő szerbeknek azonban mindössze két százaléka tért vissza Koszovóba, ami a Koszovó-ügyi Iroda igazgatóhelyettese szerint rendkívül alacsony arány.

Ráadásul akik visszatértek, jelenleg is komoly biztonsági kockázatokkal szembesülnek, beleértve a kirablásukat vagy javaik felgyújtását – tette hozzá a Kosovo Online-nak nyilatkozó Igor Popovics. 

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!