2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

A NATO elsődleges célja, hogy az egészségügyi krízis ne váljon biztonságot érintő válsággá

MTI

2020. április 1., szerda 12:41

A NATO alapvető feladata a védelem és biztonság biztosítása, ami azt jelenti, hogy elsődleges célja annak garantálására, hogy a koronavírus-járvány okozta egészségügyi krízis ne váljon biztonságot érintő válsággá - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán, a szövetséges tagországok külügyminisztereinek másnapi tanácskozását megelőzően tartott online sajtóértekezletén.

Stoltenberg elmondta, a tanácskozás középpontjában a járvány elleni védekezés és a lehetséges válaszok áttekintése szerepel, egyebek mellett annak biztosítása érdekében, hogy a NATO eleget tudjon tenni alapvető küldetésének: hiteles és hatékony elrettentő és védelmi feladatainak. A külügyminiszterek megvizsgálják, hogyan lehetséges a katonai kapacitást és infrastruktúrát még hatékonyabban felhasználni, valamint felgyorsítani a tagországok védekezés terén kifejtett tevékenységének segítését.

A NATO már eddig is több területeken kivette részét "a láthatatlan ellenség ellen vívott világméretű harcból", egyebek mellett légi ereje számos országba szállít szükséges orvosi felszereléseket, segít a határvédelmi feladatok ellátásában, valamint rendelkezésre bocsátja a koordinációs központjait - mondta.

"Világjárvány okozta krízis csak közösen győzhető le. Ha közösen cselekszünk, reagálásunk még hatékonyabb lesz" - fogalmazott.

A főtitkár kiemelte, egy esetleges biztonságot is érintő válság megelőzése érdekében a tagállamok külügyminiszterei a terrorizmus ellen vívott harc eredményeit is áttekintik. Napirenden szerepel egyebek mellett az iraki misszió munkájának támogatása annak érdekben, hogy az Iszlám Állam, vagy más terrorszervezet ne tudjon újra megerősödni a régióban. Afganisztánnal összefüggésben azt monda, noha az országban szolgáló szövetséges katonák száma csökkent, a NATO törekvése nem változott a hosszantartó béke megteremtésére.

Végezetül elmondta, a miniszteri ülésen első alkalommal vesz részt Észak-Macedónia képviselője, a balkáni ország ugyanis pénteken vált a katonai szövetség 30. tagországává.

"Az ország NATO-taggá válása azt jelenti, hogy a szövetség "még a nehéz időkben is előre tekint. Egységes marad, ugyanis erőnk az egységben rejlik" - fogalmazott.

A NATO 70 éves történetében a csütörtökre tervezett külügyminiszteri ülés lesz az első olyan tanácskozás, amelyet nem személyesen, hanem videókonferencia keretében tartanak meg - tette hozzá Stoltenberg.

 

MTI