2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A nacionalista szárnyból választott társelnököt az AfD

Hír TV

2017. december 3., vasárnap 11:03, frissítve: vasárnap 11:29

Vízágyúval oszlatták Hannoverben az Alternatíva Németországért (AfD) nevű bevándorlásellenes párt ellen tüntetőket. A résztvevők meg akarták akadályozni, hogy a szeptemberi választásokon 12,6 százalékot szerzett párt megtartsa tisztújító kongresszusát. Az egyenruhásokkal vívott összecsapásban többen is megsérültek.

Végül a küldöttek csak egyórás késéssel tudták elkezdeni a tanácskozást, ahol új vezetőket választottak, miután az egyik társelnök kilépett a pártból, mert nem értett egyet a párt irányvonalával. A küldöttek megerősítették az eddigi társelnököt.

„Igazságos eredmény született, a pártnak csak a háromnegyede állt mögém, a negyedük nem. Legalábbis nem szavaztak volna rám. Ez nagyon rendben van. Nem szeretnék 100 százalékot kapni, mind az SPD-ben Martin Schulz. Az nem őszinte. Ez egy őszinte eredmény” – nyilatkozta Jörg Meuthen.

A vezetői pozícióba mellé az utolsó pillanatban jelölt, a szélsőjobboldali párt nacionalista szárnyához tartozó Alexander Gaulandot választották meg. „Szerintem nagyon jól együtt tudunk működni. Nem akartam ezt csinálni, ezt tudják. Nem akartam az elnökségért indulni, de olyan helyzet alakult ki” – mondta.

Közben továbbra sincs új kormánya Németországnak. A választások győztese, az Angela Merkel vezette konzervatívok nem tudtak kabinetet alakítani a zöldekkel és a szabaddemokratákkal, most ismét a nagykoalíció lehetősége van napirenden. Bár a Német Szociáldemokrata Párt elnöke, Martin Schulz ellenezte ezt a lehetőséget, már nem zárják ki, hogy ismét CDU/CSU–SPD alkotta kormánya legyen Németországnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!