2020. február 26.,
szerda, Géza napja

„A mostani volt a legdurvább választás”

Hír TV

2019. július 22., hétfő 17:06

Panaszt tesz az Európai Bizottságnál a Fidesz EP-képviselője a vasárnapi ukrán választás során, illetve a kampányban elkövetett jogsértések miatt. Kárpátalján, legalább egy településen szavazatvásárlásról számoltak be. A határon túli magyar közösségnek nem sikerült egy képviselőt sem bejuttatnia a kijevi parlamentbe. A KMKSZ szerint csalás történt a magyar összefogás 3 jelöltjével szemben.

Nem mindenhol zajlott szabályosan az előrehozott választás Ukrajnában. A kárpátaljai magyarok szerint az ukrán hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a magyar szavazókat a voksolásban.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megfigyelői választási csalásokról számoltak be.

Egy felvételen például az látható, amint a szavazást követően egy cigány férfi a választási bizottság helyi elnökétől követeli a voksáért járó pénzt, hiszen mint mondta, ő a megbeszélt módon szavazott. A megfigyelők szerint Királyházán egy nagyszőlősi vállalkozó fizette le a nehéz sorsú helyi roma közösség tagjait, azért, hogy az egyik általa meghatározott nem magyar jelöltre voksoljanak.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő a Hír Televíziónak azt mondta: a mostani volt a legdurvább választás. Mint mondta, panaszt fognak tenni a kampány, illetve a választás során elkövetett jogsértések miatt.

Kárpátalján 3 magyar jelölt indult. a 73-as egyéni választókörzetben Brenzovics László, a 68-as számúban Barta József, a 69-es számú körzetben pedig Tóth Miklós.

Hír TV