2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

A migránsokért tüntettek Németországban

A migránsok befogadásért tüntettek Berlinben és Frankfurtban is. A tiltakozók szerint Németországban van hely a bevándorlók számára. A tüntetők felszólították a kormányt, hogy azonnal nyújtson segítséget a Leszboszon bajba került menedékkérőknek. Görögország egyik legnagyobb menekülttábora Mória szerdán szinte teljesen porig égett. Az athéni vezetés szerint a menekültek miatt keletkezett a tűzvész.

  • A migránsokért tüntettek Németországban

Nálunk van hely, hozzátok ide őket - ezt skandálták a tüntetők Berlinben.

A demonstrálók azért vonultak utcára, hogy támogatásukról biztosítják a görögországi Leszbosz szigetén veszteglő migránsokat. A menekülteknek otthont adó Mória tábor ugyanis szerdán gyújtogatás miatt szinte teljesen megsemmisült.

Nemcsak Berlinben, hanem Frankfurtban is tartottak migránspárti megmozdulást.

A múlt héten voltak az első megerősített koronavírus-esetek a görögországi Mória táborban, és egyértelmű volt, hogy a helyzet eszkalálódni fog. Az ott élő migránsok csak Németországban tudnak normális életet élni. Ezért vagyunk most itt, hogy mindenki számára világossá tegyük, hogy Frankfurtban és Németországban is van hely a migránsoknak.

Ez a tüntetés egyben a belügyminiszterünk ellen irányul, aki blokkol minden erőfeszítést ami a befogadásra irányulna

- mondta ez a demonstráló, aki egyben a SEEBRÜCKE civil szervezet munkatársa

A tüntetők székeket is vittek magukkal, hogy bemutassák, Németországban van helye a menedékkérőknek.

Berlin, Párizs és Oslo is felajánlotta segítségét. 

Ami Leszboszon történt az egy szörnyű tragédia. Figyelemmel kísérjük a történteket. Franciaország soha nem bújt ki felelősség alól, éppen ellenkezőleg, Európában mindig kezdeményeztük, hogy megoldásokat találjunk a környék humanitárius tragédiáira

– mondta a francia kormányszóvivő.

Az Európai Unió is támogatásáról biztosította Athént. Az Európai Bizottság elnöke felkérte Margaritisz Szkínász, görög származású uniós biztost, hogy azonnal utazzon a helyszínre.

Több száz kísérő nélküli kiskorú migránst szállítottak el repülőkkel Leszboszról Görögország északi részére.

A hatóságok átmenetileg hajókon és sátrakban helyezik el a tűz következtében hajléktalanná vált menekülteket. A 2800 férőhelyes táborban 12 600 migráns volt.

A hatóságok vizsgálják a tűz okát, ugyanis egyszerre több helyen csaptak fel a lángok. Görög lapértesülések szerint a tűz, akkor keletkezett, amikor a hatóságok megpróbálták elkülöníteni a koronavírussal megfertőződött migránsokat.

Az athéni vezetés szerint is a tábor lakói gyújtogattak a koronavírus terjedésétől tartva és a hatóságok által elrendelt karantén elleni tiltakozásul.

A hellén állam kormányfője élesen bíráltak a rendbontó migránsokat.

Nem lehetnek kifogások egészségügyi ellenőrzésekre adott erőszakos reakciókra. A történtek rávilágítottak arra, hogy a dolgok nem mehetnek így tovább. Görögországnak szüksége van a többi uniós tagállam segítségére. A bevándorlók uniós tagállamok közötti elosztása évek óta vitatott és máig nem rendezett kérdés

- hangsúlyozta Kiriákosz Micotákisz.

Szerdán este újabb tűz ütött ki a táborban. Ezután 4 ezer migránst indult el, hogy hajóval eljusson a szárazföldre. A menekültek kövekkel dobálták meg rendőröket, akik válaszul könnygázt vetettek be.

A rendvédelmi szervek szerint a migránsok emellett tüzeket gyújtottak a biztonságiakkal történt összecsapás közelében található mezőkön.

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!