2022. 07. 05. Kedd Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

A migránsok új tábort kaptak Leszboszon, de továbbra is Nyugat-Európába akarnak menni

Továbbra is azt követelik a Leszboszon tartózkodó migránsok, hogy azonnal szállítsák el őket Nyugat-Európába. Bár a görög hatóságok létesítettek egy újabb tábort a tűz miatt hajléktalanná vált menekülteknek, de a többségük nem hajlandó oda menni. A görög bevándorlásügyi miniszter közölte: aki nem költözik be az új táborba, nem kap menedékjogot. Eközben kikötési engedélyre vár egy spanyol civil szervezet hajója 276 migránssal a fedélzetén.

Miután múlt héten gyújtogatás miatt leégett Görögország egyik legnagyobb menekülttábora, a Mória, így mintegy 12 ezer migráns vált hajléktalanná Leszboszon.

A menekültek azonban nem akarnak a görög szigeten maradni, ezért azt követelik az uniós tagállamoktól, hogy fogadják be őket. Sokan azt gondolják, ha a kikötőben táboroznak, akkor elszállítják őket a szárazföldre.

A görög hadsereg a leégett menekülttábortól négy kilométerre egy volt katonai lőtéren ideiglenes sátortábort épített a migránsok számára. Ez jelenleg 5 ezer férőhelyes, de hamarosan 12 ezresre bővítik. A migránsok többsége azonban nem hajlandó elmenni az új létesítménybe.

A menekültek az út mellett, mezőkön, parkolókban vertek sátrat, de egy részük a helyi temetőben aludt.

A Leszboszon uralkodó káoszból nemcsak a migránsoknak van elegük, hanem a helyieknek is. Az ott élők azt mondják, vissza akarják kapni a szigetüket, ami mostanra egy hatalmas menekülttáborrá változott.

A kaotikus helyzet azután alakult ki, hogy a Mória migránstábor szerdán porig égett. Athén szerint a bevándorlók gyújtogattak, miután karantén alá akarták helyezni a tábort, ugyanis egyre több menedékkérő fertőződött meg a koronavírussal

Eközben 276 migránssal a fedélzetén kikötésre vár a migráns-mentő Open Arms spanyol NGO-hajó a Földközi tengeren. A civil szervezet azt követeli, hogy valamelyik dél-európai ország nyissa meg a kikötőit, mert a hajón összezsúfolódtak az illegális bevándorlók.

Legutóbb Róma adott zöld utat az Open Armsnak. Olaszországba csak ebben az évben 19 ezer migráns érkezett. Tavaly - amikor még a bevándorlás-ellenes Matteo Salvini volt hivatalban - ez a szám 4900 volt.

 

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tűzvész pusztít Görögország középső részén

Tűzvész pusztít Görögország középső részén, több falut ki kellett üríteni - közölték a helyi hatóságok. A helyi tűzoltóság egyik szóvivője kedd reggel az ERT állami műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy éjszaka némileg megfékezték a lángokat, de a veszély nem múlt el.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!