2022. 11. 30. Szerda András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

"...sírjuk felett száz virág..." 11:05

Külföld

A migránsok új tábort kaptak Leszboszon, de továbbra is Nyugat-Európába akarnak menni

Továbbra is azt követelik a Leszboszon tartózkodó migránsok, hogy azonnal szállítsák el őket Nyugat-Európába. Bár a görög hatóságok létesítettek egy újabb tábort a tűz miatt hajléktalanná vált menekülteknek, de a többségük nem hajlandó oda menni. A görög bevándorlásügyi miniszter közölte: aki nem költözik be az új táborba, nem kap menedékjogot. Eközben kikötési engedélyre vár egy spanyol civil szervezet hajója 276 migránssal a fedélzetén.

  • A migránsok új tábort kaptak Leszboszon, de továbbra is Nyugat-Európába akarnak menni

Miután múlt héten gyújtogatás miatt leégett Görögország egyik legnagyobb menekülttábora, a Mória, így mintegy 12 ezer migráns vált hajléktalanná Leszboszon.

A menekültek azonban nem akarnak a görög szigeten maradni, ezért azt követelik az uniós tagállamoktól, hogy fogadják be őket. Sokan azt gondolják, ha a kikötőben táboroznak, akkor elszállítják őket a szárazföldre.

A görög hadsereg a leégett menekülttábortól négy kilométerre egy volt katonai lőtéren ideiglenes sátortábort épített a migránsok számára. Ez jelenleg 5 ezer férőhelyes, de hamarosan 12 ezresre bővítik. A migránsok többsége azonban nem hajlandó elmenni az új létesítménybe.

A menekültek az út mellett, mezőkön, parkolókban vertek sátrat, de egy részük a helyi temetőben aludt.

A Leszboszon uralkodó káoszból nemcsak a migránsoknak van elegük, hanem a helyieknek is. Az ott élők azt mondják, vissza akarják kapni a szigetüket, ami mostanra egy hatalmas menekülttáborrá változott.

A kaotikus helyzet azután alakult ki, hogy a Mória migránstábor szerdán porig égett. Athén szerint a bevándorlók gyújtogattak, miután karantén alá akarták helyezni a tábort, ugyanis egyre több menedékkérő fertőződött meg a koronavírussal

Eközben 276 migránssal a fedélzetén kikötésre vár a migráns-mentő Open Arms spanyol NGO-hajó a Földközi tengeren. A civil szervezet azt követeli, hogy valamelyik dél-európai ország nyissa meg a kikötőit, mert a hajón összezsúfolódtak az illegális bevándorlók.

Legutóbb Róma adott zöld utat az Open Armsnak. Olaszországba csak ebben az évben 19 ezer migráns érkezett. Tavaly - amikor még a bevándorlás-ellenes Matteo Salvini volt hivatalban - ez a szám 4900 volt.

 

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!