2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

A migráció ellenőrzésésének szigorításáról egyeztetett az olasz és francia belügyminiszter

A Földközi-tenger nyugati térségében az illegális migráció ellenőrzésének szigorításáról, valamint a belső határerősítésről tanácskozott Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter francia kollegájával Gerald Darmaninnal pénteken Rómában.

  • A migráció ellenőrzésésének szigorításáról egyeztetett az olasz és francia belügyminiszter

Luciana Lamorgese a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Olaszország és Franciaország közös és kétlépcsős fellépéssel kíván reagálni a terrorizmus kihívására.

Az első és azonnali lépés a közös határok ellenőrzésének erősítése: következő napokban olasz-francia rendőrdandár áll szolgálatba a közös határszakaszokon egyenlőre hat hónapos időszakra. Bardonecchia városában új határőrségi hivatalt nyitnak. A belügyminiszterek hangoztatták, hogy a határt nem zárják le, a mozgásszabadság és kereskedelmi forgalom biztosított. "A küzdelmet a terrorizmus és az illegális bevándorlás ellen vívjuk" - mondta Lamorgese. A francia elnök Emmanuel Macron csütörtökön jelentette be, hogy jelenlegi 2400-ról 4800-ra duplázza az ország határain szolgálatot teljesítő erők számát a terrorfenyegetettség, a kábítószer-kereskedelem és az illegális bevándorlás elleni küzdelem megerősítésére.

A második lépés a Tunézia és Dél-Olaszország közötti migrációs útvonal légi és vízi ellenőrzése. Az eszközöket Olaszország szolgáltatja, a tervet pedig Gerald Darmamin mutatja be Tunéziában szombati látogatása során. Az elhangzottak szerint Róma és Párizs azt akarja elérni, hogy együttműködésükkel a tunéziai hatóságok leállítsák a migránshajókat még mielőtt nemzetközi vizekre lépnek. Sajtóértesülések szerint huszonöt tunéziai nem kormányzati szervezet (NGO) nyílt levélben kérte a tunéziai kormányt, semmilyen megállapodást ne írjon alá, mely a tunéziai migránsok jogait csorbíthatja.

Lamorgese és Darmanin elengedhetetlennek nevezte a migráció kiinduló és tranzitállamainak támogatását, melyhez - hangoztatták - az Európai Unió közreműködése szükséges. Hasonlóképpen az EU feladatának tartották az illegális bevándorlók közös kitoloncolási rendszerének elindítását is. Az olasz és francia belügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy az európai migrációs politikában Berlin együttműködésére is számítanak "közös fronttal a visegrádi országokkal szemben".

Az október 29-i nizzai merénylet kapcsán a francia belügyminiszter kijelentette, nem gondolja azt, hogy Olaszországot terheli felelősség, amiért a merénylő Lampedusán keresztül jutott el Nizzáig.

Gerald Darmanin kifejtette, az Európát sújtó terrorizmus részben az illegális bevándorláshoz kötődik, de az utóbbi években Franciaországban merényletet elkövető harminc terroristából huszonkettő francia volt. "Ezért a terrorizmussal szembeni harc kulturális küzdelemnek is számít a dzsihadista ideológiai és az iszlamista fanatizmussal szemben"- mondta.

Luciana Lamorgese belügyminiszter bejelentéseit Giorgia Meloni a jobboldali ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) elnöke úgy kommentálta: az olasz baloldal végre észrevette, hogy létezik határellenőrzés és hajóblokád. Az ellenzéki Liga vezetője Matteo Salvini pedig kijelentette: Olaszországnak nem a francia, hanem saját határait kell védeni a kikötők lezárásával. Év eleje óta 30 ezer migráns érkezett az országba - tette hozzá Salvini.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!