2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Merkel szerint pont kerülhet a vita végére, Seehofer másképp érzi

Hír TV

2018. július 1., vasárnap 18:51, frissítve: vasárnap 18:52

Angela Merkel szerint a brüsszeli megállapodás lezárhatja a vitát a német koalíción belül. A kancellár a német köztelevíziónak adott interjújában azt mondta, abban nincs vitája a CSU-val, hogy a menedékkérők számát csökkenteni kell, de egyoldalúan nem lehet visszafordítani a menekülteket a német határról. Merkelék bajor testvérpártjának vezetőségi üléséről kiszivárgott információk szerint ugyanakkor Horst Seehofer belügyminiszter elégedetlen a brüsszeli csúcson elért eredményekkel.

Rendhagyó környezetben, a stájerországi Schladmingban vette át az Európai Tanács soros elnökségét Ausztria. Az osztrák kancellár az év első felében elnökösködő Bulgária elnökével és az Európai Tanács élén álló Donald Tuskkal tartott közös sajtótájékoztatóján az unió külső határainak megerősítését jelölte ki az időszak első számú céljaként.

„Ezt a hat hónapot arra szeretnénk használni, hogy hidakat építsünk az Európai Unióban, és hogy enyhítsük az unión belüli feszültséget. Ugyanígy szeretnénk, hogy Európa egységes és hatékony legyen, és szeretnénk egy olyan Európát kialakítani, ami védelmet ad – ez az elnökségünk mottója is” – mondta Sebastian Kurz.

A határvédelem, illetve a migráció elleni fellépés nemcsak az uniós, de német belügy is. A koalíciós partner bajor kereszténydemokraták az uniós csúcstalálkozó utánig adtak haladékot a kancellárnak arra, hogy megfelelően hatékony és európai megoldást találjon a migráció megfékezésére. Egy szombaton kiszivárgott dokumentum szerint Angela Merkel megegyezett 14 országgal – köztük Magyarországgal is –, hogy visszaveszik az ott regisztrált menedékkérőket, később ezt a magyar és a cseh kormány is cáfolta.

„Az Európai Uniónak a keretrendszerén kívül Németország kétoldalú megállapodásokat próbál kötni, méghozzá arról, hogy az európai szabályokat újra érvényesíteni lehessen. Ez azt jelenti, hogy a dublini rendelet értelmében a bevándorlókat vissza kellene származtatni abba az országba, amelyben a kérelmüket, illetve regisztrációjukat megették korábban. De ezt bizonyos országok nem tették meg. […] Itt majd gyakorlatilag kétoldalú megállapodásokon keresztül próbálják meg érvényesíteni, hogy ezt a szabályrendszert mégiscsak lehessen alkalmazni” – fogalmazott a Hír TV-nek nyilatkozó Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense.

Merkel pártja, a CDU olyan nyilatkozatot adott ki, ami szerint az említett 14 országgal 4 héten belül meg kell állapodni a menekültek kezeléséről. Minden valószínűség szerint erről is szó lesz Orbán Viktor és Angela Merkel jövő szerdai találkozóján, igaz a külügyminiszter most a gazdasági jelentőségét hangsúlyozta az egyeztetésnek.

„Magyarország, a magyar gazdaság teljesítményét nagyban határozza meg, hogy milyen kapcsolatot ápolunk Németországgal, ezért különös jelentősége van a jövő heti találkozónak, arról természetesen nem is beszélve, hogy a mostani migrációval kapcsolatos európai helyzet, az minden ilyen jelentőségű találkozónak a jelentőségét alapból is megnöveli” – közölte Szijjártó Péter.

(Fotó: AP)

A CDU és a CSU délután külön-külön ülésezik, és megvitatják a brüsszeli uniós csúcstalálkozón elért megállapodást és Merkel kétoldalú egyeztetéseinek ötletét is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!