2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

A menedékkérők mellett az Unió is a szarajevói kormányt bírálja

Hír TV

2021. január 13., szerda 21:45

Több ezer illegális bevándorló sajátított ki elhagyott házakat Bosznia-Hercegovinában. A többség a tél miatt keresett menedéket. Bár Szarajevó igyekszik gondoskodni a migránsokról. Fűtött befogadóközpontokban próbálja elhelyezni őket, meleg ételt is biztosít számukra, a menedékkérők ennek ellenére továbbra is elégedetlenek, és rendszeresen zaklatják a helyieket.

Az Afrikából és Ázsiából érkezett bevándorlók nem szoktak hozzá a téli időjáráshoz, ennek ellenére sem hajlandóak fűtött befogadóközpontokba menni. Attól tartanak, hogy meglopják és kitoloncolják őket az országból.

A menekültek az elmúlt hetekben több száz üresen álló házat szálltak meg és sajátítottak ki, ott húzzák meg magukat. Továbbra is abban bíznak, hogy Horvátországon keresztül beléphetnek az Európai Unió területére.

Velika Kladusa az egyik olyan település, ahol ezrek várakoznak. A migránsok azért panaszkodnak, mert fáznak, nem jutnak elegendő ételhez, egyre többen betegednek meg, és nem tudnak belépni Horvátországon keresztül az Unió területére.

Azok, akik nem találtak menedéket, a Bihács környéki erdőkben maradtak. Rögtönzött sátrakat tákoltak maguknak, és ott próbálják túlélni a telet.

A balkáni országban becslések szerint 8-10 ezer illegális bevándorló tartózkodik. A legtöbben a főváros, Szarajevó térségében és a Horvátországhoz közeli Bihács környékén.

Bár a migránsok azt mondják, hogy senkinek sincsenek a terhére, a helyiek mégis hónapok óta arra panaszkodnak, hogy a menekültek rendszeresen zaklatják őket, lopnak tőlük, állandóan fosztogatnak, és félelemben tartják a lakosságot.

 A boszniai civilekkel azonban nem törődik az Európai Unió, Brüsszel ehelyett a szarajevói kormányt bírálja, mert állítása szerint a kabinet nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy segítse a bevándorlókat.

Hír TV