2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

A matek szerint nem megy át May egyezsége a törvényhozáson

Hír TV

2019. január 15., kedd 17:30, frissítve: kedd 19:32

A parlamenti matematika azt jelzi előre, hogy Theresa May uniós kilépési egyezsége nem fog átmenni a brit törvényhozáson. Ma este szavaz a londoni alsóház a Brüsszellel kialkudott Brexit-megállapodásról. Ha nem lesz meg a többség, akkor a kormányfőnek hétfőig kell új alkut kötnie az Európai Unióval, és azt a Westminster elé terjeszteni. Ha ez sem sikerül, szakértők már a Brexit elmaradását latolgatják.

A tüntetők új népszavazást követelnek a nagy szavazás előtt, sokan érzik úgy, hogy ez elmúlt hónapok zűrzavarának feloldása egy újabb nemzeti voksolás lehet. Az ellenzők azonban azt mondják, hogy komolytalanná tenné az alkotmányos intézményrendszert, ha egy eldöntött kérdést újranyitnának.

Pedig úgy néz ki, nehéz lesz elkerülni ezt, mivel a parlamenti többség szakértői várakozások szerint nem lesz meg a ma esti voksoláson. A nagy koalíciós partner, az ír Demokratikus Unionista Párt nem szavazza meg Theresa May kilépési tervét, mivel az azt tartalmazza, hogy az Egyesült Királyság vámunió része marad 2020-ig, amíg kidolgozzák azt a megoldást, amellyel elkerülhető az Írország és Észak-Írország közötti határellenőrzés visszaállítása. A kormányzó Konzervatív-párt keményvonalas Brexit-tábora is a kormányfő ellen fog szavazni.

„Szerintem a kormányfő ma este mindenki számára világosság teszi a kérdést, és az is biztos, hogy nem fog lemondani. A parlamenti többséggel bíró kormánypárt tavaly bizalmat szavazott neki, és úgy vélem, hogy ő a helyes dolgot teszi” – így Michael Gove, a brit környezetvédelmi miniszter.

Két és fél hónappal a kilépés dátuma előtt a brit kormány nehéz helyzetbe fog ismét kerülni, ha nem megy át a tervezet. Vagy új alkura kényszerülnek Brüsszellel, de ezt az unió vezetői többször kizárták már, vagy a kilépés elhalasztását kérik, ez azonban a brit emberek többségének kinyilvánított véleményével ellentétes lenne.

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn azt ígérte, a kormánnyal szemben pártja bizalmatlansági indítványt fog benyújtani. Véleménye szerint a Brexit-patthelyzet feloldásának legdemokratikusabb módja az általános választások kiírása lenne.

A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint mindenképpen kormányválságot várható a szavazás után.

„Nagyon sokszor mondtuk, hogy Theresa May távozni fog a posztjáról, de annyiszor fordult már ez elő, hogy már még egyszer nem is merném mondani, ő azt mondta, hogy akkor is tovább fog menni. Az biztos, hogy most decemberig a saját kormánya nem tudja megbuktatni a képviselők, hiszen addig védettséget élvez , volt egy bizalmatlansági indítvány ellene, ami egy évig védettséget ad neki, viszont hogyha egy olyan helyzet alakul ki, hogy a saját munkatársai, a saját kormánya is megkéri, hogy távozzon, akkor esetleg egy új vezető lehet, de ebben az esetben is új kormányt kellene alakítani vagy választások lennének és újra kellene kezdeni a tárgyalási folyamatot az Európai Unióval” – így a Corvinus Egyetem, Gálik Zoltán.

A Brexit feltételeiről szóló megállapodást novemberben fogadták el az EU tagállamai, arról decemberben szavazott volna a brit parlament, amelyet végül keddre halasztottak.