2021. 10. 28. Csütörtök Simon, Szimonetta napja
Jelenleg a TV-ben:

Sporthírek

Következik:

Hírek 08:00

Külföld

A máltai szeretetszolgálat is segít az árvízkárok helyrehozásában

Nagy teljesítményű szárítógépekkel segít a boszniai árvíz sújtotta terület lakosainak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy minél hamarabb visszatérhessenek otthonukba.

Negyven gép áll rendelkezésükre, s Csehországtól is kapnak kölcsön legalább ugyanennyit. A katolikus segélyszervezet a munkát egy boszniai muszlim lakosságú településen kezdte el. Azt tervezik, hogy Szerbia legsúlyosabban érintett városába, Obrenovacba is telepítenek a gépekből.

A fákon fennakadt hordalék jelzi, hogy egy hete meddig ért a Bosna. A kiöntött folyó házakat öntött el, autókat sodort el, és sírköveket döntött ki. A folyók mára visszahúzódtak medrükbe, hatalmas pusztítást hagyva maguk után.

Sijében és Kosovában az udvarokban még vastagon áll az iszap, amelyet markolókkal távolítanak el. Az utak mentén rengeteg a hulladék, de az áramszolgáltatást már sok helyen sikerült helyreállítani. Az árvíz sújtotta területeken ruhaküldeményekre nincs szükség: a segélyszervezetek akkor tehetik a legtöbbet, ha élhető feltételeket biztosítanak, és lehetővé teszik, hogy az emberek visszaköltözzenek otthonukba.

„Ezeket a házakat már lehet szárítani. Látszik, hogy meddig ért a víz. Az iszapot már eltakarították, a fertőtlenítést is elvégezték, úgyhogy az emberek szeretnének visszajönni, de ilyen nedves házban nem lehet lakni, hogyha nagyon muszáj, akkor is egészségtelen” – mondta Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője.

Adányi László szerint két-három hét alatt lehet egy házat kiszárítani a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gépeivel. Ez idő alatt a gépek több száz liter vizet szívnak ki egy két-három szobás épületből.

A folyók visszahúzódása utáni földcsuszamlások több házat is romba döntöttek. Sijében még mindig mozog a föld. A hegy az esőzések után indult el. Egyszer már eltakarították az összes követ, de a hegy ismét megcsúszott. Most azért dolgoznak ilyen lassan, mert attól tartanak, hogy a hegy ismét megindul.

A bosnyákok a történtek ellenére alig várják, hogy megkezdődjön a labdarúgó-világbajnokság, amelyre Bosznia-Hercegovina válogatottja először jutott ki. „A televíziót is elvitte a víz, de sikerült tegnap beszereznem egy másikat. Ez a legfőbb szempont” – mondta egy focirajongó károsult. Azt reméli, hogy a döntőt Bosznia-Hercegovina Horvátország ellen játssza.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Megbukott az LMBTQ-törvény Rómában

Ünnepel az olasz jobboldal, miután megbukott a római parlament felsőházában a homo és transzfóbiát büntető törvényjavaslat. 2021. október 27.

További migránsokat akar Brüsszel

Ismét az illegális bevándorlók tömeges befogadása mellett tett hitet az Európai Unió belügyi biztosa. 2021. október 27.

Ferenc pápa megkapta a harmadik oltását

A 84 éves pápa januárban kapta az első, februárban pedig a második vakcinát. 2021. október 27.

Legfrisebb híreink

Kiképzésen a Gripen-pilóták

A kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen pilótái október 25-e és 28-a között, gyakorló repüléseket hajtanak végre.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!