2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

A máltai szeretetszolgálat is segít az árvízkárok helyrehozásában

Nagy teljesítményű szárítógépekkel segít a boszniai árvíz sújtotta terület lakosainak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy minél hamarabb visszatérhessenek otthonukba.

Negyven gép áll rendelkezésükre, s Csehországtól is kapnak kölcsön legalább ugyanennyit. A katolikus segélyszervezet a munkát egy boszniai muszlim lakosságú településen kezdte el. Azt tervezik, hogy Szerbia legsúlyosabban érintett városába, Obrenovacba is telepítenek a gépekből.

A fákon fennakadt hordalék jelzi, hogy egy hete meddig ért a Bosna. A kiöntött folyó házakat öntött el, autókat sodort el, és sírköveket döntött ki. A folyók mára visszahúzódtak medrükbe, hatalmas pusztítást hagyva maguk után.

Sijében és Kosovában az udvarokban még vastagon áll az iszap, amelyet markolókkal távolítanak el. Az utak mentén rengeteg a hulladék, de az áramszolgáltatást már sok helyen sikerült helyreállítani. Az árvíz sújtotta területeken ruhaküldeményekre nincs szükség: a segélyszervezetek akkor tehetik a legtöbbet, ha élhető feltételeket biztosítanak, és lehetővé teszik, hogy az emberek visszaköltözzenek otthonukba.

„Ezeket a házakat már lehet szárítani. Látszik, hogy meddig ért a víz. Az iszapot már eltakarították, a fertőtlenítést is elvégezték, úgyhogy az emberek szeretnének visszajönni, de ilyen nedves házban nem lehet lakni, hogyha nagyon muszáj, akkor is egészségtelen” – mondta Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője.

Adányi László szerint két-három hét alatt lehet egy házat kiszárítani a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gépeivel. Ez idő alatt a gépek több száz liter vizet szívnak ki egy két-három szobás épületből.

A folyók visszahúzódása utáni földcsuszamlások több házat is romba döntöttek. Sijében még mindig mozog a föld. A hegy az esőzések után indult el. Egyszer már eltakarították az összes követ, de a hegy ismét megcsúszott. Most azért dolgoznak ilyen lassan, mert attól tartanak, hogy a hegy ismét megindul.

A bosnyákok a történtek ellenére alig várják, hogy megkezdődjön a labdarúgó-világbajnokság, amelyre Bosznia-Hercegovina válogatottja először jutott ki. „A televíziót is elvitte a víz, de sikerült tegnap beszereznem egy másikat. Ez a legfőbb szempont” – mondta egy focirajongó károsult. Azt reméli, hogy a döntőt Bosznia-Hercegovina Horvátország ellen játssza.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!