2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

A máltai hatóságok nem engedik meg az Ocean Vikingnek az üzemanyag-feltöltést

2019. augusztus 8., csütörtök 13:08

Egyre több ország utasítja vissza a civilszervezetek kéréseit. A máltai hatóságok bejelentették: nem engedik meg az Ocean Vikingnek NGO mentőhajónak, hogy a szigetországban tankoljon. Eközben Ciprus segélykérő üzenetet küldött az Európai Bizottságnak és több tagállamnak, miután egyre nehezebben küzdenek meg a menekültválsággal. Nicosia azt szeretné ha 5 ezer menekültet vennének át tőlük.

161 illegális bevándorló érkezett csak szerdán Spanyolországba. A tengeri mentők négy csónakból emelték át a migránsokat. Az összes menedékkérő valamely fekete-afrikai országból indult útnak Európa felé. A kimentetteket Andalúzia különböző kikötőibe szállították.

A dél-európai ország a földrajzi közelsége valamint a baloldali kormány bevándorlást támogató hozzáállása miatt is vonzó célpont az elmúlt időszakban a migránsok számára. Tavaly 60 ezer illegális bevándorló jutott be az ibériai államba.

 Eközben egyre több dél európai ország fordul a civilszervezetek ellen.

A SOS Méditerranée NGO arra panaszkodott, hogy Málta nem engedi meg az Ocean Viking nevű hajónak, hogy a szigetországban tankoljon. A nemkormányzati szervezet szerint Valletta először zöld utat adott, majd később közölték, hogy a hajó mégsem köthet ki. Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetek a Norvégiától bérelt Ocean Vikinggel a hétvége óta folyamatosan szállítják a migránsokat. Előtte az Aquarius nevű hajót kölcsönözték ki, amely az elmúlt időszakban 30 ezer bevándorlót vett fedélzetére a líbiai partoknál, és vitte őket Európába. Azonban nemcsak Spanyolországba és Máltára érkezik egyre több illegális bevándorló, hanem Ciprusra is.

A szigetország belügyminisztere ezért segélykérő üzenetet küldött, az Európai Bizottságnak és több tagországnak. A tárcavezető leszögezte: Ciprus lehetőségei és forrásai kimerültek, így félő, hogy azoknak sem tudnak segíteni, akik valóban védelemre szorulnának. A politikus egyenesen azt kérte, hogy a tagállamok vegyenek át 5 ezer migránst tőlük.

Az Unió többi tagországával összehasonlítva Népesség-arányosan a szigetországban terjesztették be a legtöbb menedékkérelmet 2018-ban.

HírTV