2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

A májusi elnökválasztás elhalasztása mellett érvelt a lengyel egészségügyi miniszter

A május 10-re kiírt elnökválasztás elhalasztása mellett érvelt Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter a Polsat lengyel tévécsatornán pénteken.

  • A májusi elnökválasztás elhalasztása mellett érvelt a lengyel egészségügyi miniszter

A tárcavezető szerint a jelenlegi járványhelyzetben az egyetlen biztonságos megoldást az jelenti, ha 2022-ig elhalasztják a következő hónapban esedékes voksolást.

Az elnökválasztás fő esélyese a jelenlegi államfő, a népszerűségi listát vezető Andrzej Duda. A szavazás májusi megtartását kifogásolja a lengyel ellenzék, továbbá több egészségügyi szakértő a választók biztonságára hivatkozva.

A PiS ellenőrzése alatt álló alsóház április elején elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a voksolás teljes egészében postai úton valósuljon meg. A jogszabály azóta az ellenzéki többségű szenátusban vár megvitatásra.

Szumowski szerint a levélszavazás biztonságosabb, mint a hagyományos választás, ugyanakkor még biztonságosabb lenne, ha csak két év múlva kerülne sor az elnökválasztásra.

"Ha ez nem megvalósítható, akkor a lehető legbiztonságosabb alternatívát kell választanunk" - szögezte le a tárcavezető.

Egy márciusban közzétett felmérés szerint a megkérdezettek többsége szeretné elhalasztani a szavazást az egészségügyi kockázatok miatt.

Mateusz Morawiecki kormányfő a napokban a Facebook közösségi hálón élőben folytatott konferencián hangsúlyozta, hogy a demokratikus folyamat a koronavírus-járvány idején sem állhat le, az elnökválasztás májusi időpontjának betartására a lengyel alkotmány kötelez, adott helyzetben a levélben szavazás a legbölcsebb megoldás.

Morawiecki rámutatott: a lengyel alaptörvény megszabja, egy választási cikluson belül meddig kell megtartani az államfőválasztást, adott esetben ez az időpont idei év májusára esik. "A demokratikus folyamatnak folytatódnia kell. Nem tudjuk, meddig lesz itt a koronavírus, ezért fogadtuk el a lehető legbölcsebb döntést a választás levélbeli lebonyolításáról" - jelentette ki.

A levélben szavazás biztonságáról Morawiecki azt mondta: a szavazólapokat tartalmazó borítékokat ózonnal fertőtlenítik, a borítékokat szállító személyek, a mintegy 30 ezer szavazóurna, a szavazatokat számláló bizottságok esetében is szigorú egészségügyi szabályokat alkalmaznak majd.

Lengyelországban 10 892 fertőzöttje és 494 halálos áldozata van a koronavírusnak, a gyógyultak száma pedig 1944 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

 

Lengyel ellenzéki jelölt: puccsal érne fel az elnökválasztás májusi megtartása

A jelenlegi, szigorításokkal tarkított járványhelyzetben puccsal érne fel a lengyel elnökválasztás május 10-i megtartása - mondta Malgorzata Kidawa-Blonska ellenzéki elnökjelölt szombaton.

Az elnökválasztást sok jogi és technikai bizonytalanság övezi. A kormány postai úton bonyolítaná le a szavazást, és ennek érdekében a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt által uralt alsóház április elején elfogadott egy törvényt. A jogszabály azóta az ellenzéki többségű szenátusban vár megvitatásra.

Az ellenzék a választók biztonságára hivatkozva elhalasztaná a voksolást. Jelöltjeik emellett azt kifogásolták, hogy a járványügyi korlátozások miatt nincs lehetőségük tisztességes kampányt folytatni. Az elnökválasztás fő esélyese a jelenlegi államfő, Andrzej Duda.

A májusi választás "puccs lenne nem csak demokráciánk, hanem a lengyelek élete és egészsége ellen is", mert a fertőzések száma még növekszik - mutatott rá Kidawa-Blonska, aki a Polgári Platform vezette Polgári Koalíció színeiben indul az államfői tisztség elnyeréséért. "Ez a választás nem lenne demokratikus, és eredménye előre meghatározott" - hangsúlyozta a Fakt című napilapnak nyilatkozva. "Nem vehetünk részt ebben a bohózatban, és a lengyeleket sem buzdíthatjuk erre" - folytatta. "Erre a választásra nem kerülhet sor május 10-én" - szögezte le.

Beata Szydlo volt miniszterelnök szerint az országnak szüksége van az elnökválasztás megtartására.

A lengyeleknek "érezniük kell, hogy ezekben a nehéz időkben stabilizálódott a politikai helyzet, miközben a politikusoknak a gazdasággal, a munkahelyekkel és a koronavírus elleni harccal kell foglalkozniuk" - mondta a Gazeta Polska Codziennie című konzervatív napilapnak.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter a halasztás mellett érvelt pénteken. A tárcavezető szerint a jelenlegi járványhelyzetben az egyetlen biztonságos megoldást az jelenti, ha 2022-ig nem kerül sor a voksolásra.

Egy márciusi felmérés szerint a megkérdezettek többsége szeretné elhalasztani a szavazást.

Mateusz Morawiecki kormányfő a napokban egy facebookos videokonferencián hangsúlyozta, hogy a demokratikus folyamat a koronavírus-járvány idején sem állhat le, az elnökválasztás májusi időpontjának betartására a lengyel alkotmány kötelez, adott helyzetben a levélben szavazás a legbölcsebb megoldás. Ennek biztonságáról azt mondta: a szavazólapokat tartalmazó borítékokat ózonnal fertőtlenítik, a választás lebonyolításában részt vevők esetében pedig szigorú egészségügyi szabályokat alkalmaznak majd.

Az elnökválasztás pontos időpontjáról egyelőre nem döntöttek. Szükség esetén egy héttel elhalaszthatják megtartását.

Lengyelországban 11 067 fertőzöttje és eddig 499 halálos áldozata van a koronavírusnak, a gyógyultak száma pedig 2126.

 

Több lengyel településen tiltakoztak a német-lengyel határ lezárása ellen

Több százan tüntettek a német-lengyel határ lezárása ellen a lengyelországi Zgorzelecben péntek este - számolt be a PAP lengyel hírügynökség. A határzárat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében rendelte el a varsói kormány.

Hasonló, több száz fős tiltakozó megmozdulásokra került sor Slubicében, Rosowekben és Gubinban is. A rendőrség adatai szerint a tüntetések békésen zajlottak, az áruforgalom akadályoztatása nélkül.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kormánya március közepén elrendelte az ország határainak lezárását a koronavírus elleni küzdelem jegyében. A hazatérő ingázókat kéthetes házi karanténra utasították.

"A térség két részre szakadt, ami nagyon megnehezíti a határvidék lakóinak életét" - mondta a rosoweki tüntetések egyik szóvivője, Marta Szuster.

A lengyel-cseh határon található Chalupkiban is kisebb megmozdulás volt. A Csehországban dolgozó lengyelek attól tartanak, hogy hosszabb távollét esetén elveszíthetik munkájukat, amely sokszor egész családok számára jelenti az egyetlen bevételi forrást.

Lengyelországban 10 892 fertőzöttje és 494 halálos áldozata van a koronavírusnak, a gyógyultak száma pedig 1944 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!