2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

A magyar és a lengyel vétó is szóba került az online uniós csúcson

Online videótanácskozást tartottak az uniós állam-és kormányfők. Az európai koronavírus helyzet mellett, a magyar és lengyel vétó is szóba került. Budapest és Varsó ugyanis nem szavazza meg az uniós költségvetést, ha azt egy jogszabályokkal körül nem írt, tág értelmezésre lehetőséget adó, úgynevezett "jogállamisági feltétellel" kapcsolják össze.

  • A magyar és a lengyel vétó is szóba került az online uniós csúcson

A járvány miatt videó konferencián tanácskoztak az unió állam és kormányfői, magyar részről Orbán Viktor kormányfő.

A koronavírus ellen egységesen igyekszik fellépni az Európai Unió. A vakcina szállítása, szétosztása és az is fontos kérdés, hogy kik kapják meg elsőként a védőoltást. Addig pedig fel kell készülni arra is, hogyan vészelje át a 27 tagú közösség a karácsonyi és a szilveszteri időszakot úgy, hogy nehogy megint felgyorsuljon a vírus terjedése.

Személyes találkozó oldhatja fel a patthelyzetet

Jelenleg patthelyzet van - jelentette ki Zöldhegyi Katalin legutóbbi bejelentkezésében. A tudósító emlékeztetett arra is, hogy az uniós költségvetés elfogadásához mind a 27 tagállam egyhangú egyetértésére van szükség, tehát ha egy tagállam is megvétózza azt, nincs megállapodás - húzta alá.

A Hír TV tudósítója kitért arra is, hogy a magyar és a lengyel álláspont az, hogy nem lehet összekötni az uniós pénzek kifizetését a jogszabályokba nem öntött, tág kereteket adó, úgynevezett jogállamisági feltételtrendszerrel. Ez ugyanis ellentétes az uniós alapszerződéssel - hangsúlyozta Zöldhegyi Katalin a tudósításban.

A bejelentkezésben az is elhangzott, hogy "fukar négyek" vezetője, a holland miniszterelnök, Mark Rutte - aki országgyűlési választásokra készül jövő tavasszal - már az egyeztetés előtt leszögezte, hogy ragaszkodik a jogállamisági feltételhez. Az olasz külügyminiszter kompromisszumokat sürget, míg a szlovén kormányfő, Janez Jansa arra szólította fel a tagállamokat, hogy ragaszkodjanak a július maratoni ülésen meghozott költségvetési megállapodáshoz, amely szétválasztotta a költségvetési és a jogállamisági kérdéseket.

Brüsszelben jelenleg az a várakozás, hogy a magyar és a lengyel vétő mellé becsatlakozhat Szlovénia is. Döntés pedig ma biztos nem várható. Sokak szerint a patthelyzetet egy személyes találkozó oldhatja fel még a december közepi évzáró csúcstalálkozó előtt - mondta el a tudósító.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!