2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

A magyar családpolitikai rendszer sikereit mutatta be Boszniában Novák Katalin

A magyar családpolitikai rendszer eredményeit ismertette Bosznia-Hercegovinában Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki az MTI-nek a helyszínről telefonon elmondta: a boszniai döntéshozók leginkább arra a titokra voltak kíváncsiak, hogyan lehet egy ország egyszerre sikeres gazdaságilag és demográfiailag is.

  • A magyar családpolitikai rendszer sikereit mutatta be Boszniában Novák Katalin

Kiemelte, Zeljka Cvijanoviccsal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, valamint Ankica Gudeljeviccsel, Bosznia-Hercegovina civil ügyekért felelős miniszterével azokról az elképzelésekről beszélt, amelyekkel Magyarország elérte, hogy pozitív népesedési változásokat érjen el, és közben a gazdasági teljesítménye nem hogy csökkent volna, hanem még növekedett is.

Novák Katalin elmondta, a találkozókon nagy érdeklődéssel fogadták azokat az információkat, amelyek Magyarország utóbbi tíz évben folytatott családközpontú kormányzására vonatkoztak. Novák Katalin a boszniai politikusokkal ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a 11 százalék feletti munkanélküliségi mutatókat 3,5 százalékra csökkentették, összekötötték a családtámogatásokat a munkavállalással, elérték, hogy ma Magyarországon harmincéves csúcson van a házasságkötések száma, és több mint húsz százalékkal magasabb a gyermekvállalási kedv, mint tíz évvel ezelőtt.

Ismertette azt is, milyen intézkedésekkel érték el, hogy Magyarország egyre vonzóbb a fiatalok számára, és "sokkal többen jönnek ma már haza, mint ahányan elmennek egy adott évben Magyarországról szerencsét próbálni valahova külföldre". Rámutatott, hogy ez azért is foglalkoztatja nagyon a boszniai-hercegovinaiakat, mert náluk nagyon jelentős az elvándorlás, óriási tömegek hagyták el az országot, ami a demográfiai kihívások sorát gyarapította.

Kiemelte, hogy nagy érdeklődést váltott ki a családiadókedvezmény-rendszer felépítése, és Szarajevó is szeretné kitalálni annak a módját, hogy ezt Boszniában is alkalmazni lehessen. "Náluk azonban a döntéshozatal sokkal összetettebb és bonyolultabb, mint Magyarországon, hiszen az országrészeknek, valamint a három államalkotó nemzetnek az együttműködésére van szükség" - tette hozzá. Ezen felül a babaváró támogatás sikeréről is szívesen hallottak beszámolót a boszniai politikusok, hiszen ők is gondolkodtak már valami hasonlónak a bevezetésén.

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy Bosznia-Hercegovina számára nagyon fontos az ország stabilitásának a megőrzése, valamint az, hogy minél hamarabb az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon az ország. Rámutatott, hogy Magyarország mindig is támogatta a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációját, és ebben Szarajevó szövetségesnek tekintheti Budapestet.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos "nagyon komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a bővítési folyamatot előrelendítsék". Hozzátette: "számíthatunk arra, hogy a magyar biztos munkájának is köszönhetően ismét lendületet kaphat a bővítési folyamat, hiszen úgy gondoljuk, hogy ez a régió is része Európának, és mindannyiunk érdeke lenne, hogy a Nyugat-Balkán mielőbb szervesen kapcsolódhasson az Európai Unióhoz".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni . ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!