2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

A Líbiában megrekedő migránsok visszafordításán munkálkodik az ENSZ

Hír TV

2018. március 6., kedd 12:44, frissítve: kedd 13:42

Miközben a magyar kormány azzal riogatja az embereket, hogy az ENSZ bevándorlókat akar Magyarországra hozni, a nemzetközi szervezet azért dolgozik, hogy a Líbiában megrekedő migránsokat visszafordítsa származási országukba, illetve más afrikai országokba telepíti őket. Ugyanakkor a líbiai börtönökben sokszor embertelen körülmények között tartják fogva a menedékkérőket.

Folyamatosan csökken a tengeri átkelésre vállalkozók száma, ezzel párhuzamosan viszont egyre több embert tudnak visszaküldeni Líbiából a származási országába. Líbia kulcsfontosságú útvonalon van, az illegális bevándorlók nagy része az észak-afrikai ország felől közelítené meg az olasz partokat. Nemrég az Európai Parlament egy delegációja is felkereste a térséget.

„Fokozatosan tapasztalhattuk, hogy az országon belüli menekültek a körülményekre tekintettel, illetve az ENSZ és a civil szervezetek erőfeszítéseinek köszönhetően visszatértek származási országukba, ami elméletileg jó hír” – jelentette ki Inés Ayala Sender szociáldemokrata EP-képviselő.

Líbia területén jelenleg körülbelül félmillió migráns van, közülük 180 ezren úgynevezett belső menekültek, a többiek pedig Afrika más részeiről érkeztek. Az ENSZ létrehozott egy áttelepítési rendszert, amelynek segítségével nem európai, hanem afrikai országokba szállítják őket.

„Tavaly november óta a líbiai hatóságok által meghozott legtöbb döntés arról, hogy kiengedik-e a személyeket a fogva tartási létesítményekből, azzal volt kapcsolatos, hogy evakuálni kívánták őket. Ezért az ENSZ vészhelyzeti tranzitrendszert hozott létre, és a fogva tartási létesítményekből szabadon engedett személyeket ezen csatornákon át Tunéziába evakuáljuk” – közölte Karmen Sakhr, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának osztályvezetője.

Líbiában az EU által elismert kormány nem felügyeli az ország egészét, sok helyen rablóbandák uralkodnak, amelyek az embercsempészetet is irányítják. Ugyanakkor a hivatalos líbiai parti őrséget sokan támadják, mert kínozzák és fogságba vetik a tengeren elfogott személyeket.

Az Európai Unió és Líbia kapcsolatait tovább árnyalja, hogy az EU információi szerint körülbelül ötezer embert tartanak fogva Líbiában központokban. Ennél is rosszabb azonban a helyzet azokban az illegális táborokban, amelyek helyzetéről, hollétéről csak sejtései vannak az EU-nak és az ENSZ-nek, a líbiai hatóságok nem adnak ki információt sem arról, hogy ott hány embert őriznek, sem arról, hogy milyen körülmények között. A Hír Televíziót Brüsszelből Arató László tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!