2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

A liberális mainstream ismét össztűz alá vette a magyarokat és a lengyeleket

Magyarország és Lengyelország vezetői meggyengítették az igazságszolgáltatást és a média függetlenségét, miközben félreállították a politikai ellenfeleiket, hogy aztán a nagylelkűen kiosztott uniós pénzeket a szövetségeseikhez juttassák – fogalmazott a The Washington Post szerzője egy összefoglaló cikkben a csütörtökön elért uniós kompromisszum kapcsán.

  • A liberális mainstream ismét össztűz alá vette a magyarokat és a lengyeleket

A cikk szerint a nemrégiben lezárult vita rámutatott, hogy a demokrácia problémái az unió alapjait rengethetik meg, hiszen a költségvetés elfogadásának további késlekedése nagy károkat okozott volna.

A megállapodás elfogadását – amely haladékot biztosít Magyarországnak és Lengyelországnak – mindkét fél győzelemnek festette le, ám a magyarországi demokrácia szószólói aggódnak, hogy az időnyerés alkalmat ad Orbán Viktornak, hogy a 2022-es választások előtt tovább szilárdítsa a hatalmát és további intézményeket hajtson az uralma alá

– írta a liberális amerikai napilap szerzője.

A németeknek is jól jött a megegyezés

Itt nem arról van szó, hogy „mi” nettó befizetők „nekik” ott Keleten együttérzésből ajándékozunk pénzt. A kompromisszum nemcsak azért jött létre, mert kell a költségvetés és a koronaalap, hanem azért is, mert a németek elképesztő nagyot profitálnak a keleti bővítésből – írta elemzésében a baloldali Spiegel című német lap szerzője.

Nem ritka, hogy Budapest és Varsó a brüsszeli pénzt támogatás formájában továbbadják német befektetőknek. 

– írta Jan Puhl a lap honlapján megjelent kommentárjában. Hozzáfűzte: Ez sajnos akkor is így van, még ha a jelenlegi kormányok lábbal is tiporják az uniós értékeket. Orbán nem csinált titkot „illiberális” víziójából. Az ellenzék pedig gyenge, ezért úgy néz ki, a Fidesz és a PiS is még legalább addig fennmarad, míg a mechanizmus életbe nem lép, tehát szerencsével csak eléri őket.

Későn érkezik a jogállamisági mechanizmus?

Az uniós csúcson meghozott eredmény, a mechanizmus bevezetése katasztrófa a lengyeleknek és magyaroknak, akik évek óta hiába várnak arra, hogy az EU végre valami kézzel foghatót tegyen azért, hogy helyreállítsa a jogállamot vagy megmentse annak még álló részeit

– véli a német balliberális Süddeutsche Zeitung lap szerzője. A publicista szerint ez olyan, mintha egy ház lángolna, de a tűzoltók mégis abban egyeznének meg, hogy majd egy pár év múlva kezdik meg az oltást. A szerző szerint a jogállamisági mechanizmus későn érkezik, az utolsó pillanatban elért felvizezés miatt pedig mindenképp túl késő: hiszen Lengyelország és Magyarország először az Európai Bíróság előtt perelhetnek egy előtte évekig jogászok által ellenőrzött mechanizmus ellen.

Mire pár év múlva megszülethetnek az első döntések a mechanizmus által, a Kaczynski–Ziobro- és Orbán-kormányok legrosszabb esetben továbbra is hatalmon lesznek

– érvelt a szerző.

A legjobb esetben leváltják őket, akkor pedig utódaiknak kell megfizetni a számlát.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!