2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A lengyel alsóházon átment a bírósági törvény

Hír TV

2017. december 9., szombat 16:45, frissítve: szombat 18:18

A lengyel parlament alsóháza elfogadta a bírók kinevezéséről szóló törvénymódosítást, ami lehetővé tenné, hogy az alkotmánybírókat ezentúl közvetve a kormány jelölje ki. Ha a felsőház is megszavazza a módosítást, az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít.

Gyertyás tüntetés kezdődött a varsói parlamentnél azután, hogy a törvényhozás alsóháza elfogadta azokat a reformokat, amelyek révén a kormány közvetlenül is beleszólhat a bírói tanács tagjainak a kinevezésébe. Ez a testület dönt minden lengyel bíró, így az alkotmánybírák kinevezéséről is.

„Az, hogy a Nemzeti Bírói Tanács tagjait a parlament válassza meg, ellenkezik az alkotmánnyal. Ráadásul azoknak a bíróknak kedvez, akik jó politikai kapcsolatokkal rendelkeznek. Ha egy bíró szeretne bekerülni a tanácsba, ezentúl a politikusoknál kell kuncsorognia, akik felett aztán később elméletben ítélkezhetne is. Ez ellentmond a hatalmi ágak szétválasztásának” – magyarázta egy bíró.

A lengyel kormány érvelése szerint a bírói tanácsban sok egykori kommunista ül, akik korrupt bírókat neveztek ki, és tőlük akarják megtisztítani a rendszert. Ezért az alkotmánybírák nyugdíjkorhatárát is csökkentették, negyven százalékukat nyugdíjazhatják, hogy a helyükre már az új rendszer szerint jelöljenek kormánypárti tagokat.

 „A törvény az emberek érdekeit szolgálja. Azzal, hogy új jelölési rendszert alkalmazunk a bírói tanács esetében, garantáljuk a hatékony és független igazságszolgáltatást” – hangzott a kormánypárti állítás Pawel Muchától, a miniszterelnökség vezetőjétől.

Az Európai Bizottság emberi jogi alelnöke szerint viszont a lengyel törvénymódosítás ellenkezik az európai alapértékekkel, mert a bírókat politikai kinevezetté teszi. A bizottság közölte, ha a felsőház is megszavazza a reformot, akkor Brüsszelben eljárás indul a lengyel kormány ellen.

„Sok ügyvéd és bíró, illetve sok ezer lengyel állampolgár is abban reménykedik, hogy az Európai Unió képes lesz beavatkozni és megakadályozni ezt az elképesztő önkényeskedést” – fogalmazott Waldemar Zurek bíró.

Lengyelországban pénteken vette át hivatalát az új miniszterelnök. Mateusz Morawiecki előre közölte, hogy folytatni fogja a megkezdett reformokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!