2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

„A kvóta meghívást jelent”

Az Európai Néppárt döntse el, melyik oldalon áll – hangsúlyozta Marco Campomenosi, az olasz Liga EP-delegációvezetője a balliberális nyomásgyakorlással kapcsolatban.

  • „A kvóta meghívást jelent”

Nem győzte meg a bevándorlásellenes olasz kormánypárt, a Liga képviselőit az Európai Bizottság leendő elnöke. Marco Campomenosit, az Európai Parlament második legnagyobb delegációjának vezetőjét kérdeztük uniós ügyekről és az olasz migrációs politikáról is.

– Miért nem támogatta Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki tisztségébe frakciójuk, az Identitás és Demokrácia?

– Ennek több oka is van. Egyrészt azt volt a benyomásunk, hogy túl sok gesztust tett a baloldalnak, a migrációval kapcsolatban pedig bár pozitív üzeneteket is megfogalmazott, nem eleget. Másrészt elfogadhatatlannak tartjuk az eljárását velünk szemben. Nem volt hajlandó nyilvánosan, transzparens módon találkozni velünk. Mi erre egészen hétfő estig nyitottak voltunk, ám csak a háttérben kérte a támogatásunkat.

– A baloldalnak tett ígéretek befolyásolhatják majd Von der Leyen mozgásterét?

– Mindenképpen nehéz lesz többséget tudnia maga mögött, mert döntésenként különböző többségek állnak meg. Nem építhet mindig a baloldalra, a jobboldalra is szüksége lesz. Biztos vagyok benne, hogy sok döntését majd sem a magyar, sem a lengyel kormány nem tudja támogatni. Mindennek az eredménye szerintem az lehet, hogy az új Európai Bizottság gyengébb lesz, ez pedig jó hír, hiszen nem csorbíthatja majd tovább a nemzetállami hatásköröket. Ez fontos, hiszen a magyar és a lengyel kormányon kívül például az olasz is számíthat támadásokra Matteo Salvini belügyminiszter migrációs politikája miatt.

– Az Európai Néppártnak (EPP) milyen szerepe lehet az érdekérvényesítésben?

– A baloldal arra akarja kényszeríteni az EPP-t, hogy csatlakozzon a baloldali koalícióhoz. Ez sokat árt majd a néppárti pártoknak, hiszen az emberek vagy a baloldalra, vagy ránk szavaznak majd, nem pedig egy köztes pártra, amelyik nem tudja, hova tartozik. A baloldal erősebb intézményeket akar, mi viszont a tagállamoknak akarunk több kompetenciát. Középen van az EPP, s el kell dönteniük, melyik oldalra állnak. Az EPP megosztott, vannak pártok, mint a Forza Italia, vagy a Fidesz, amelyek közelebb állnak hozzánk és sok mindenben egyetértünk, mások viszont a baloldalhoz húznak.

– Az Európai Parlamentben a balliberálisok, valamint az EPP egy része mindent megtesz, hogy kizárja a döntéshozatalból a frakcióját. Milyenek a kilátásaik?

– A parlamentben a mainstream csoportok nem tartják tiszteletben a demokráciát, megakadályozzák, hogy tisztségeket szerezzünk, amelyek nekünk járnának a szabályok szerint. Számítottunk rá, hogy a mieink mellett támadni fogják a Fidesz, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság jelöltjeit is az alelnöki posztok és bizottsági tisztségek elosztásakor. Éppen ezért is akarjuk erősíteni az együttműködést ezekkel a pártokkal, hiszen sok közös értéket vallunk, noha nem vagyunk egy frakcióban. Lengyel partnereinknek hangsúlyoztuk is, hogy a Salvini állítólagos orosz támogatásáról megjelent cikkek az olasz sajtóban álhírek, amikkel meg akarnak minket osztani. A Liga sosem kapott Oroszországból pénzt. Salvini nemrég tárgyalt Washingtonban, a NATO tagjai vagyunk, fontos számunkra az olasz–amerikai együttműködés. Kiegyensúlyozott külpolitikát folytatunk.

– A nemzetközi sajtó „római kormányválságtól” hangos, koalíciós partnerükkel, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) ugyanis kedden ellentétesen szavaztak. Mindkét pártvezető, Matteo Salvini és Luigi di Maio is cáfolta, hogy veszélyben lenne a koalíció. Hogyan látja ezt a kérdést?

– Sajnálom, hogy az M5S igennel szavazott Von der Leyenre, de persze értjük, hogy megállapodást kötöttek a többi frakcióval. A támogatásért cserébe megkapták az Európai Parlament egyik alelnöki posztját. A közösségi médiában olvasható reakciók alapján az M5S aktivistái és támogatói nem örülnek ennek.

– Nem szűnik a nemzetközi nyomás Matteo Salvinin, hogy változtasson szigorú migrációs politikáján. Milyen hozzáállást várnának Európától ebben a kérdésben?

– Az unióban sok időt pazaroltak el arra, hogy elosztási kvótáról győzködték a tagállamokat. A mi álláspontunk egyértelműen az, hogy ez nem megoldás, nem lehet illegális bevándorlókat szétosztani. Kinevezése után Salvini első dolga az volt, hogy megpróbálta megállítani az embercsempészeket és a velük együttműködő NGO-kat. Egyre több embert sikerül kitoloncolni. Európának abban kell segítenie nekünk, hogy visszafogadási megállapodásokat köt az afrikai országokkal. Dimitrisz Avramopulosz migrációs biztosnak még az EP-választás előtt volt egy jó javaslata a visszatelepítésekről, de aztán a baloldal és az EPP baloldala addig módosította a javaslatot, amíg minden erejét elvesztette. Az elosztási kvóta a bevándorlók számára bátorítás, meghívás. Salvini életeket ment, hiszen az a cél, hogy egyre kevesebben induljanak el a tengeren Európába. Ráadásul segít a már itt élő, legális, integrálódott migránsoknak, hiszen az illegálisok konkurenciát jelentenek számukra a munkaerőpiacon, hiszen nem adóznak, nem legálisan vannak jelen. Sajnálatos, hogy Von der Leyen egy szíriai fiú történetét idézte fel a vitában, mivel mi Olaszországban egyetlen szíriait se látunk, csak afrikaiakat, akik nem háborúk elől menekülnek.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!