2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A kurdok szerint népirtást követnek el a törökök Afrínnál

Hír TV

2018. március 12., hétfő 13:03, frissítve: hétfő 13:46

Brit nagyvárosokban tüntettek a kurdok Törökország szíriai hadművelete ellen. Afrínt január óta ostromolja a török hadsereg, a térségből több ezer szíriai kurd menekült el. A légi- és tüzérségi támadásokban már csaknem 100 civil halt meg, negyedük gyermek.

Sorra érkeznek a török tankok Szíriába, Afrín ostromára. A helyi kurdokat január vége óta próbálja elűzni innen a török haderő. Törökország azzal indokolja az ostromot, hogy a szíriai kurdok terroristák, akik a törökországi kurdokkal szövetkezve, erőszakkal hoznának létre egy önálló kurd államot.

Recep Tayyip Erdogan elnök szerint a katonák már körülzárták a várost, és májusra véget is érhet a szíriai kurdok elleni hadművelet.

A török hadsereg válogatás nélkül lövi és bombázza a helyieket, az offenzívának számos polgári áldozata van. A Vörös Félhold segélyszervezet beszámolója alapján mintegy 100 civil vesztette életét, negyedük gyermek. Aki teheti, elmenekül a térségből.

Az afríni hadművelet ellen a hétvégén több brit nagyvárosban is tüntettek a helyi kurd közösség tagjai. Erdogan elnököt terroristának nevezték a tiltakozók, akik egy estére megszállták a londoni King’s Cross pályaudvart.

Manchesterben még a vasúti közlekedést is megbénították egy időre a tüntető kurdok: a Picadilly pályaudvaron a sínekre vonultak, és feltartóztatták az indulásra készülő vonatokat. A BBC beszámolója szerint a tüntetők arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a brit kormány mélyen hallgat az afríni népirtás ügyében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!