2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A kurd milíciák ellen vonul az Edogan által támogatott felkelők csapata

Bevonult a szíriai hadsereg az északnyugat-szíriai Manbídzsba. Az amerikai katonák kivonása után a kurdok lakta település védtelen maradt a törökökkel szemben, akik le akarnak számolni az általuk terrorista szervezetnek tartott kurd milíciával. A Szabad Szír Hadsereg a törökök támogatásával készül megtámadni a várost.

  • A kurd milíciák ellen vonul az Edogan által támogatott felkelők csapata

A Szabad Szíriai Hadsereg csapatai gyülekeznek az északnyugat-szíriai Manbídzs városánál. A törökök által támogatott felkelő sereg a jelenleg kurd irányítás alatt álló város elfoglalására készül. Donald Trump bejelentése után, miszerint az Egyesült Államok az összes harcoló alakulatát kivonja Szíriából, védtelenek maradnak a kurd milíciák.

„A Nemzeti Szabad Szír Hadsereg tagjai vagyunk és Manbij városa melletti frontvonalon gyülekezünk. Isten akaratával nemsokára munkához látunk, ellentétben azzal, amit a kormány médiumai állítanak. Azt mondták, a kormánycsapatok bevonultak Manbijba. Mi viszont folytatjuk utunkat a város felé, és Isten akaratával pár óra múlva nekilátunk a munkának” – közölte a felkelő csapata parancsnoka.

A török hadseregnek nem titkolt célja, hogy felszámolja a kurdok szíriai állásait, amelyeket biztonsági fenyegetésként kezel Ankara. A török vezetés szerint a szíriai kurdok terroristák, akik a törökországi kurdokkal szövetkeznek Recep Tayyip Erdogan rezsimje ellen.

„Ezek a területek Szíriához tartoznak, nem is támogatjuk Szíria megosztását. Egyetlen célunk, hogy eltüntessük a terrorista szervezeteket. Amint ezek a csoportok elhagyták a területet, nem lesz már ott dolgunk” – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A török hadsereg Trump bejelentése után azonnal megindult Manbídzsba. A kurdok azonban gyorsan reagáltak az új helyzetre, és szövetségre léptek a szír kormányerőkkel. Az Aszad-rezsim és a kurdok hivatalosan ellentétes oldalon állnak a szíriai konfliktusban, de a kormányerők valójában régóta békén hagyják a kurdokat, akik pedig nem Aszadék, hanem az Iszlám Állam ellen harcoltak eddig. Az alku eredményeképp a szírek bejelentették, hadseregük már be is vonult Manbídzsba.

Az amerikai kivonulás utáni következő lépéseket tárgyalta meg orosz kollegájával a török külügyminiszter. A partnerek egyetértettek abban, hogy közös céljuk a terror csapatok felszámolása a szír területeken.

„Kollegámmal mindketten azon a véleményen voltunk, hogy minden műveletet szigorúan az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendelete szerint kell végrehajtani, a Szíriai Arab Köztársaság szuverenitásának és területi integritásának feltételek nélküli tiszteletben tartásával. Másrészt konkrét lépéseket is felvázoltunk a hatékony együttműködésről annak érdekében, hogy minél több menekült hazatérhessen” – nyilatkozta Szergej Lavrov.

A kurd milíciák és a szír kormányerők szövetsége új helyzetet teremthet a szíriai konfliktusban érdekelt külső hatalmak számára is: a kurdok ugyanis eddig az amerikaiak oldalán harcoltak, az Aszad-rezsim mellé állva viszont a kormányerőket segítő iráni-orosz szövetséget erősítenék.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!