2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A kötelező kvóta mellé állt a miniszterelnök-jelölt

Hír TV

2018. június 5., kedd 15:22, frissítve: kedd 18:35

Bár a magyar kormány szövetségesének tekinti, az új olasz miniszterelnök-jelölt a menedékkérők kötelező, automatikus szétosztása mellett állt ki a szenátusban, ahol kormányának kért bizalmat. Giuseppe Conte kabinetjéről este szavaz a szenátus, szerdán pedig a képviselőházban tartanak bizalmi voksolást.

Radikális változást ígért az olasz kormányfő-jelölt, amikor bizalmat kért kormányának az olasz szenátusban. A bal és jobboldali populista pártok által javasolt Giusseppe Conte azt mondta, ahhoz kér felhatalmazást, hogy szembemenjen az Európai Unióval költségvetési és migrációs kérdésekben.

„Véget vetünk a bevándorlás-biznisznek, ami kizárólag az ál-szolidaritás miatt virágzik” – érvelt Conte.

A miniszterelnök-jelölt azt is kijelentette, hogy a menedékkérők kötelező, automatikus szétosztását szeretné elérni az Európai Unióban, ami nem biztos, hogy osztatlan sikert arat az ép ez ellen küzdő országok körében, amilyen Magyarország is. Az új olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga által jelölt Matteo Salvini épp hétfőn konzultált Orbán Viktorral arról, hogy hogyan kéne megváltoztatni az Európai Unió migrációs szabályrendszerét.

Az új olasz kormányfő nyíltan kiállt Oroszország mellett, ami szembemegy a hivatalos brüsszeli állásponttal.

„Támogatjuk a nyitást Oroszország felé, amely az utóbbi években komoly szerepet játszott a geopolitikai válságok megoldásába és egyben megkérdőjelezzük az Oroszország ellen hozott uniós szankciók létjogosultságát” – magyarázta a miniszterelnök-jelölt.

Az ellenzéki képviselők szerint Conte nem képes egyedül döntéseket hozni. „Conte csak üres szlogeneket pufogtatott, és látszik, hogy minden kérdésben ki kell kérni a két koalíciós partner véleményét” – mondta Monica Cirinna, demokrata szenátor.

Giuseppe Conte kormányáról este szavaz a szenátus, szerdán pedig a képviselőház.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!