2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

„A korrupció buktathatja meg az Orbán-rendszert”

Hír TV

2018. április 12., csütörtök 08:38, frissítve: csütörtök 08:57

Ezt írja egy amerikai lap. Egy másik újság azt írja: Európa aggódhat, miután nem mozdul a szélsőjobboldali magyar vezér. Nemzetközi lapszemle.

A magyar választás aggasztó példája a demokratikus értékek visszaszorulásának a világon, de egy dolog visszafordíthatja a tekintélyelvű rendszer kiépülését, ez pedig a korrupció – írja Christian Science Monitor. Az amerikai lap emlékeztet, hogy a Transparency International korrupciós listáján hat év alatt 10 helyet rontott Magyarország, és becslések szerint Orbán Viktor háromezer milliárd forint közpénzt osztott szét szövetségesei között. A lap által idézett elemző szerint hosszú távon ez a politika zsákutcához vezet, mert az emberekben növekedni fog az igény az átlátható és tiszta kormányzás iránt.

A nemzeti identitás megőrzéséért indított kultúrharc jelentheti a legnagyobb veszélyt az Európai Unió jövőjére – írja a Financial Times magyar választásról szóló véleménycikke. A szerző úgy látja, a magyar liberális értelmiség, a nyugat-európai társaikhoz hasonlóan, nem foglalkoztak azokkal az emberekkel, akik aggódnak a nemzeti identitás elvesztése miatt a globalizálódó világban. Ezért tudják uralni a közbeszédet az Orbán Viktorhoz hasonló populisták – véli a cikk szerzője.

A szélsőjobboldali magyar vezér nem mozdul, Európa aggódhat. Így tudósít a Time magazin a Fidesz-győzelemről. Emlékeztetnek, Orbán tette márkanévvé az illiberális demokráciát, amelynek a civil társadalom és a független gondolkodók elleni támadás az alapja. A saját szavazóit is ezzel tudja rettegésben tartani, akik elhiszik, hogy Orbán nem mondvacsinált ellenség ellen harcol. Közben a magyar kormánypárt a háttérben az uniós pénzeket csapolja és az oroszok útját egyengeti az EU-ban.

Orbán Viktor zsenialitása, hogy úgy tudja migránsokkal riogatni a magyarokat, hogy egy migráns sincs sehol. Az amerikai közszolgálati rádió emlékeztetett, a Magyarországra érkezett migránsok a zűrös hátterű letelepedési kötvényeket vették igénybe, amelyek révén Fidesz-vezetők gazdagodtak. A választók félelemben tartásának eszköze az állami irányítású média és a függetlenek elleni támadások.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!