2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A korlátozások enyhítésére készül a Nyugat-Balkán

A nyugat-balkáni országok enyhíteni készülnek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében korábban hozott szigorú elővigyázatossági intézkedéseket néhány helyen már keddtől, máshol néhány napon belül.

  • A korlátozások enyhítésére készül a Nyugat-Balkán

Szerbiában az utóbbi 24 órában 6318-ról 6630-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Kedden 5 órakor lejárt az eddigi leghosszabb, 84 órás kijárási tilalom, amely a múlt pénteken 17 órakor lépett életbe. A szigorú intézkedést az ortodox húsvét miatt rendelték el, hogy az emberek az ünnep alkalmából se szegjék meg a gyülekezésre vonatkozó tiltó intézkedéseket. Ennek ellenére a rendőrség több ezer szabálysértésről számolt be a hosszú hétvégén.

Keddtől a szerb kormány megkezdte a korlátozások lazítását, a 17 és 5 óra közötti kijárási tilalmat egy órával lerövidítették, és kinyithattak a kisebb műhelyek, boltok, valamint a piacok, illetve a március közepe óta "szobafogságra" ítélt 65 év felettiek heti háromszor félórás sétát tehetnek lakhelyük környékén.

Koszovóban hétfőről keddre 561-ről 598-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az egészségügyi miniszter biztatónak nevezte, hogy a fertőzés korábbi gócaiból az utóbbi 24 órában nem jelentettek újabb eseteket.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 1207-ről 1225-re nőtt a már ismert fertőzöttek száma. Venko Filipcse egészségügyi miniszter bejelentette, hogy egyre többen gyógyulnak fel a COVID-19-en betegségből, összesen már kétszázan győzték le a fertőzést, s hozzátette, hogy "már látják a fény az alagút végén". Szkopjéban keddtől újraindul a tömegközlekedés, először azonban csak 5 és 9, valamint délután 13 és 16 óra között járnak az autóbuszok szombati menetrend szerint. Amennyiben nem emelkedik meg jelentősen a regisztrált fertőzöttek száma, úgy hamarosan a rendes menetrendet is visszaállítják.

Montenegróban keddre 308-ról 312-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Dusko Markovic miniszterelnök a válságstábtól az intézkedések fokozatos enyhítését kérte. Mint mondta, keddtől kezdődően a következő 45 nap során a szigorító intézkedések fokozatos visszavonására vagy azok mértékének csökkenésére lehet számítani.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1285-ről 1309-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az ország több, karanténra kijelölt szállodájában is éhségsztrájkba kezdtek a fertőzöttek, mert nem tartják emberségesnek, hogy egy zárt szobában kell eltölteniük a külföldről hazatértek számára meghatározott 28 napos kötelező karantént.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!