2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

A klímaváltozással szembeni közös fellépést sürgette az ENSZ-főtitkár

MTI

2020. szeptember 8., kedd 16:40

A klímaváltozással szembeni közös fellépést sürgette az ENSZ-főtitkár. Miként António Guterres fogalmazott: az államoknak egyesíteniük kell erőiket a globális felmelegedéssel szembeni harcban, különben a világ "elveszett".

Guterres ennek szemléltetésére a globális koronavírus-járvánnyal szembeni nemzetközi fellépést hozta fel. "Úgy vélem, hogy a megfelelő nemzetközi koordináció hiánya miatt nem sikerült megakadályozni a vírus terjedését (...), aminek rá kell ébresztenie az országokat arra, hogy változtatniuk kell" - közölte az AFP francia hírügynökséggel kedden.

"(Az államoknak) közösen kell fellépniük a klímaváltozás fenyegetésével szemben, sokkal komolyabban, mint a járvánnyal szemben. Egzisztenciális fenyegetésről van szó a bolygóra és az életünkre nézve" - mondta a világszervezet főtitkára a Covering Climate Now nevű, az éghajlatváltozással kapcsolatos hírek fokozottabb nyomon követését kitűző globális újságírói kezdeményezés tagjainak adott interjúban.

"Vagy összefogunk, vagy elveszünk" - jelentette ki Guterres, aki valódi reformok elfogadására szólított fel az energetika, a közlekedés, a mezőgazdaság, az ipar területén, illetve az életmódban, ezek nélkül ugyanis - mint fogalmazott - "elveszünk".

A koronavírus-világjárvány miatt számos, 2020-ra tervezett, fontos nemzetközi klímaügyi találkozót kellett elhalasztani, ami félelmet váltott ki amiatt, hogy további csúszások következnek be a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülését (COP26) például 2021 novemberére halasztották. A COP26 célja a párizsi klímamegállapodás - amelyet aláásott az, hogy az Egyesült Államok kivonult belőle Donald Trump amerikai elnök 2017-es bejelentése nyomán - alkalmazásának újraindítása volt.

A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

MTI