2019. november 15.,
péntek, Albert, Lipót napja

A kilépéspártiak árulásnak tartják Theresa May lépését

Hír TV

2019. február 27., szerda 22:10, frissítve: szerda 22:11

Theresa May árulásának tartják a kilépéspárti britek a brexit elhalasztásáról tervezett szavazást. A brit kormányfő kedden jelentette be, hogy amennyiben a parlament nem fogadja el a módosított brexittervezetet, szavazásra bocsájtja mind az alku nélküli kilépés, mind a kilépési határidő elhalasztásának kérdéseit.

Egyre nagyobb aggodalommal figyelik a britek a brexit-végjátékot. Theresa May brit miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy amennyiben március 12-én a parlament az új brexitügyi megállapodás-javaslatot is elutasítja, akkor szavazásra bocsájtja a megállapodás nélküli kilépés, valamint a brexit elhalasztásának kérdését. A kilépéspártiak szerint azonban ezzel May megszegi korábbi ígéretét.

„Theresa May százszor elmondta már, hogy március 29-én elhagyjuk az EU-t. Ha ezt nem viszi véghez, az komoly problémákat fog okozni. Az azt fogja jelenteni, hogy megszegte ígéretét. És a hatályos törvények szerint is ki kell lépnünk az említett napon. Attól tartok, hogy az egész ügy a végtelenségig fog húzódni, és sosem lesz megoldás” – véli egy brit lakos.

Ráadásul a kilépés elhalasztásához nem elegendő a brit törvényhozók többségének szavazata – azt az uniós tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk. Angela Merkel német kancellár a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, ha a briteknek több időre van szükségük, hogy kidolgozzák kilépésük módját, nem állnak ennek útjába.

„Valóban egyre közeledik Nagy-Britannia március végi kilépése az Európai Unióból. Teljesen egyetértünk azzal – és ezt néhány nappal ezelőtt Sharm el-Sheikh-ben Therese May-jel is megbeszéltük –, hogy a kilépési megállapodás továbbra is érvényes. Ha a briteknek több időre van szükségük, nem fogjuk elutasítani a kérelmüket, de mindenképp egy szabályos megoldásra törekszünk, a britek szabályos kilépésére” – fogalmazott a német kancellár.

A francia elnök azonban úgy fogalmazott, csak akkor jöhet szóba a brexit határidejének kiterjesztése, ha a britek konkrét tervvel állnak elő. „A szerződést nem lehet újratárgyalni. Ha a briteknek több időre van szüksége, meg tudjuk vizsgálni a halasztási kérelmet, de csak akkor, hogyha azt igazolják a britek újabb döntései. Világos terv nélkül nem hagyjuk jóvá a határidő kiterjesztését” – üzente Marcon.

Az uniós vezetők által novemberben elfogadott egyezményt a brit parlament januárban példátlan többséggel elutasította, azóta Theresa May Brüsszellel a dokumentum módosításáról tárgyal. Amennyiben az új változatot sem fogadja el a londoni törvényhozás, valamint az alku nélküli kilépéshez sem járul hozzá, a kormány március 14-ig szavazásra bocsájtja a kérdést, hogy meghosszabbítsák-e a kilépés határidejét, amit eredetileg március 29-re tűztek ki.