2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A Kilauea vulkán után újabb pusztító fenyegetés les Hawaii-ra

Ötös erősségűre nőtt a Lane hurrikán, amely csütörtökön érheti el Hawaiit és egészen szombatig tombolhat a térségben – közölte az amerikai hurrikánközpont (NHC) helyi idő szerint kedden.

  • A Kilauea vulkán után újabb pusztító fenyegetés les Hawaii-ra

A Lane ezzel elérte a Saffir-Simpson hurrikánskála csúcsát, ami azt jelenti, hogy katasztrofális pusztítás kísérheti útját. A trópusi vihar középpontja jelenleg Kailuától 605, Honolulutól pedig 860 kilométerre található, és óránként 15 kilométert tesz meg északnyugati irányba.

A szigetcsoport lakosságának mielőbb fel kell készülnie a trópusi viharra, amelyet áradások és akár óránkénti 260 kilométeres széllökések kísérhetnek – tette hozzá a központ. Az NHC szerint előfordulhat, hogy a Lane ereje kissé gyengül a következő 48 órában, de ez semmit sem von le veszélyességéből.

A hurrikán először valószínűleg a nagy szigeten söpör majd végig, ezt követően pedig Maui, Lanai és Moloka'i irányába vonul tovább.

„A vihar eddig nyugati irányban haladt, de arra számítunk, hogy szerdán északnyugatra fordul” –  mondta el Gavin Shigesato meteorológus. „Nem tudjuk pontosan kiszámítani a Lane útját, és egyelőre túl korai lenne megmondani, hogy melyik szigeteken várható pusztítás”  tette hozzá.

A hurrikánközpont szerint a Lane nyomában helyenként akár 510 milliméter csapadék is hullhat, ami hirtelen áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezethet. A várható pusztítás hetekre lakhatatlanná tehet egyes területeket. A hawaii hatóságok felszólították a lakosságot, hogy készüljenek fel otthonaik elhagyására.

Soha nem látott drámai változások

David Ige, Hawaii kormányzója kedden azt mondta, hogy még sohasem látott ilyen drámai változásokat az előrejelzésben, mint a Lane hurrikánnál.

„Felszólítom a lakosokat és a látogatókat, hogy jelentős hatásra készüljenek fel” – írta Ige a Facebook és a Twitter közösségi oldalakon.

Az Oahau szigetén található Honolulu polgármestere, Kirk Caldwell arra kérte a lakosokat, hogy két hétre elegendő készleteket halmozzanak fel, valamint tartsák a kapcsolatot a szomszédokkal és a barátokkal. Hawaiin szerdától péntekig áradásriadó van érvényben. A nagy szigeten és Mauin is bezárták az iskolákat, és töröltek minden délutáni oktatási tevékenységet.

Hawaii lakossága még nem heverte ki teljesen a Kilauea vulkán pusztítását, amely három hónapig ontotta magából a lávát. A vulkánkitörés ezreket kényszerített menekülésre, és a láva több száz közeli épületet semmisített meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!