2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A kihalás szélére sodorták az orvvadászok az elefántokat

Hír TV

2017. november 28., kedd 18:13, frissítve: kedd 23:05

Állatvédők szerint Afrika nyugati és középső részén a kihalás fenyegeti az elefántokat. A kormányközi washingtoni egyezmény éves közgyűlésén további szigorú összehangolt lépéseket sürgetnek az orvvadászat és az állatok testrészeiből készült termékek kereskedelmének visszaszorítására.

A többi között agyarukért mészárolják le az elefántokat például a zimbabwei nemzeti parkban. Világviszonylatban minden harmadik ormányos orvvadászok áldozatául válik. Tavaly 350 ezerre tették a vadon élő elefántok számát a földön, míg a XX. század elején még több millióan voltak. Közép- és Nyugat-Afrikában kihalás fenyegeti az elefántokat a veszélyeztetett állatok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény főtitkára szerint.

„Azt látjuk 2017-ben, hogy öt egymást követő évben csökkent az orvvadászat, de nem elég gyorsan. Még mindig túl sok elefántot vadásznak le illegálisan a fekete kontinensen. De jelentős fejlődést látunk néhány régióban, különösen Kelet-Afrikában, ahol az orvvadászat lecsökkent a 2008 előtti szintre. De komoly gondjaink vannak Közép- és Nyugat-Afrikában. Itt helyi szinten fenyeget a kihalás veszélye, mert azokon a területeken nem sikerült ellenőrzés alá vonni az orvvadászatot” – mondta John E. Scanlon.

Több mint 25 országban hoztak már olyan törvényt, amely súlyos bűncselekménynek minősíti az elefántvadászatot, illetve az agyarból készített termékek vásárlását is.

„Látjuk az érintett országok, a tranzitállamok és a célországok óriási erőfeszítését. A hazai piacokat bezárták, a törvényeket szigorították. Látjuk, hogy az emberek 5-10-15 évre börtönbe kerülnek illegális agyarkereskedelemért” – tette hozzá John E. Scanlon.

Az Egyesült Államok a napokban engedélyezte olyan elefánttrófeák importját, amelyek 2016. és 2018. között kilőtt állatoktól származnak. Az amerikai hivatal a bevételt természetvédelemre fordítaná, amit a természetvédők cinikusnak minősítettek. Donald Trump amerikai elnök felfüggesztette a hivatali döntést, amíg áthatóan nem tanulmányozza a kérdést.

A természetvédők dühét csak fokozta, hogy a lelkes vadász hírében álló Trump fiúk kilőtt állatok tetemével pózoltak a közösségi médiában. Becslések szerint a veszélyeztetett állatfajok feketepiaca évente meghaladja a 20 milliárd dollárt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!