2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

A keleti frontvonalon járt Ukrajnában Szijjártó Péter

Nem szokványos látogatást tett csütörtökön Ukrajnában Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kijevi tárgyalásai után katonai repülőgépre, majd bő 600 kilométerrel keletebbre, Kramatorszkban helikopterre szállt, hogy ukrán kollégájának kíséretében egyenesen egy konfliktuszónába, a kelet-ukrajnai frontvonalra utazzon. – Saját szememmel láthatom Európa jelenleg egyik legsúlyosabb biztonsági kihívását, és remélem, hogy hozzá tudunk járulni a konfliktus békés rendezéséhez – írta Facebook-oldalán a tárcavezető.

  • A keleti frontvonalon járt Ukrajnában Szijjártó Péter

Hogy nem túlzott, és korántsem csak egy befagyott konfliktusról van szó, azt jól jelzi, hogy az EBESZ legfrissebb jelentése szerint a háborús donyecki és luhanszki régióban egyetlen nap alatt 42 alkalommal sértették meg a tűzszünetet, beleértve 12 robbanást. Alig néhány napja követelt újabb életet a háború, egy 29 éves ukrán katona halt bele a tüzérségi bombázástól szerzett sérüléseibe.

– Rendkívül szomorúnak tartom, hogy Európában a XXI. században is még mindig vannak háborús konfliktusok. A Sztanicja Luhanszka-i átkelőhely egészen biztosan Európa legszomorúbb, leglehangolóbb pontjai közé tartozik

– írta le élményeit Szijjártó Péter.

– Mi magyarok abban vagyunk érdekeltek, hogy a konfliktusra békés megoldás szülessen! – hangsúlyozta. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország is kiveszi a részét Ukrajna megsegítésében, így például magyar költségvetési forrásból felújítottak egy tízezer ember ellátására szolgáló rendelőintézetet a Luhanszk megyei Sztanicja Luhanszkában, az Európa Tanács Ukrajnáról szóló akciótervéhez pedig Magyarország 140 ezer euróval (több mint ötvenmillió forint) járult hozzá. – Ezen felül továbbra is 21 magyar szolgál az EBESZ megfigyelői missziójában a konfliktus övezetében – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter – aki egyébként az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága soros elnökének minőségében is érkezett – ezúttal újabb tíz lélegeztetőgépet vitt Ukrajnába. Keleti szomszédunknál éppen tegnap azonosították hat betegnél a koronavírus delta variánsát, miközben a fertőzések száma 726-tal emelkedett, és 21-en veszítették életüket.

– A mostanival együtt már 110 lélegeztetőgépet és számos más védekezési eszközt szállított a magyar fél Ukrajnának. Ezek együttes értéke meghaladja a 3,5 milliárd forintot

– mutatott rá. A kárpátaljai lakosok egyébként Magyarországon kaphatnak védőoltást, nemzetiségtől függetlenül.

– Nincsen reménytelen ügy, csak állhatatosan kell tárgyalni

– értékelte közösségi oldalán kijevi látogatását, utalva arra, hogy a vitás kérdések ellenére konkrét eredményeket is sikerült letenni az asztalra. Ilyen például a megállapodás a diplomák kölcsönös elismeréséről, amit csaknem hét év tárgyalásai után hoztak tető alá. Gesztusként arról is megegyeztek, hogy Budapesten emlékkeresztet állítanak az Ukrajnáért elesettekért, az ukrán fél pedig további telkek elkülönítésére ad engedélyt a kárpátaljai Vezérszálláson magyar katonai temető részére.

Az ukrán-magyar viszonyt mérgező, a kárpátaljai magyar kisebbséget hátrányosan érintő oktatási, valamint nyelvtörvényre azonban továbbra sem sikerült megoldást találni. Szijjártó Péter arról tájékoztatott, hogy a tervek szerint szeptember 16-án tart újabb ülést a két ország közötti oktatási munkacsoport. A magyar külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a még fennálló vitás kérdésekben, vagyis az ukrajnai magyar iskolákban folyó magyar nyelvű oktatás tekintetében előrelépést érnek el.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!