2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A Kanári-szigetek megteltek illegális bevándorlókkal

Még több mint tízezer illegális bevándorló érkezhet év végéig a Kanári-szigetekre. Az egyik spanyol rendőr szakszervezet is csatlakozott a regionális kormányhoz és most már együtt követelnek azonnali segítséget Madridtól a szigeteket sújtó migrációs nyomás miatt. A HírTV-t Tóth Brigitta tudósította, Murciából.

  • A Kanári-szigetek megteltek illegális bevándorlókkal

A spanyolok lassan kezdenek hozzászokni a bevándorlókkal teli hajók érkezéséhez. Kedden közel 700, szerdán több mint 300, csütörtökön pedig újabb 600 afrikai menekült kötött ki a Kanári-szigeteken. Most már második hete szünet nélkül érkeznek a többségében szenegáli menekültek a térségbe. Az utasok között egyre több a kiskorú, az egyik tegnapi hajón például 10 csecsemő is érkezett.

A Vöröskereszt dolgozói azt mondják, hogy mindenki kivétel nélkül nagyon kimerülten és megviselten érkezik, legalább hét napot töltenek el a nyílt óceánon mire meglátják a szárazföldet.

Miután kiszállnak a hajóból a legtöbben megcsókolják a földet, de van akinek fogalma sincs, hogy Spanyolországba érkezett, egyszerűen csak el akart menekülni valahova a borzasztó életkörülményei elől.

Közben az egyik rendőr szakszervezet közölte, hogy év végéig még legalább tízezren fognak a Kanári-szigeteken kikötni, miközben se férőhely, se anyagi forrás, se ember nincs már, aki ennyi menekültet el tudna látni, úgyhogy csatlakoztak a régió elnökéhez és együtt követelik a központtól az azonnali segítséget.

Az ügyvivő spanyol kormány még mindig rezzenéstelen arccal nézi az eseményeket, mindenki a kormányalakítással van elfoglalva, miközben a Kanári-szigetek befogadórendszere szép lassan összeomlik. Mindössze annyit jelentettek be a héten, hogy 340 kiskorút áthoznak ide a félszigetre, de tekintve, hogy szinte naponta legalább félezren érkeznek a szigetekre, ez aligha jelent majd nekik segítséget.

Egyes sajtóinformációk szerint a csend csak látszólagos, mert állítólag a belügyminisztérium arra készül, hogy hamarosan több repülőjáratot indít és visszaküldi az embereket Szenegálba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

Budapesten több helyszínen tájékozódott és tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a főváros helyzetéről, problémáiról, fejlesztésekről - olvasható Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének az MTI-hez eljuttatott hétvégi kampányösszefoglalójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!